Volt, hogy digitális detox miatt visszatértetek a gombos telefonhoz?
Számomra felesleges a detox.
Ha le akarom rakni a telefont, lerakom, és kész.
Nincs hozzáláncolva a kezemhez...
Továbbra sem értem, miért is kéne függővé válni. Persze, pszichikai problémásak bármitől függővé tudnak válni, de egészséges ember?
Nekem az okosteló ugyanúgy fontos segítő része az életemnek, mint a személyautó, a villanyáram, a vezetékes víz stb. és ugyanúgy rosszabb lenne nélküle. Ennyi.
Sokkal kevesebb időt "vesz el" az életemből, mint amennyit felszabadít, azzal, hogy mennyi mindent digitálisan elintézve mennyi időt spórolok.
Visszatértem, de nem valamiféle hangzatos ideológiai agymenés miatt, hanem mert nekem praktikusabb. Internetezni gépen szoktam (ritkább esetben tableten), telefonon esetleg csak egy-egy e-mailt nézek meg, vagy rákeresek pl. menetrendre. Arra egy "butateló" is képes. (Mellékesen: nyomógombos okostelefonok is vannak, KaiOS rendszerrel.) Ami pedig nagyon nyomós érv mellette: ritkán kell tölteni. Ez nekem elég nyomós érv, tekintve, hogy gyakran elfelejtem. A nyomógombos Nokiámat pedig elég, ha hétvégente rádugom a töltőre. Ha netán elfelejteném, akkor is következő hét közepéig bírja.
Na, meg sokszor van, hogy pl. buszozás közben kell SMS-t írnom. Hadd ne mondjam, az itteni utak, és járművek mellett érintőképernyőn üzenetet írni extrém sportnak minősül. A nyomógombos telefonon legalább kell egy kis extra fizikai erő a gombok megnyomásához, nem annyira könnyű véletlenül rányomni. Nekem ez is egy kényelmi érv.
#11: Te pedig csak a saját nevedben nyolatkozz! Lehet, hogy belőled azt csinál... másból meg nem. Persze, ismerem az "ideológiát", minden technikai eszköz, ami a gyerekkorod után terjedt el, a sátán műve. Az azelőttiek persze nem, és milyen érdekes, hogy minden hasonló beállítottságú embernél ez a határ nagyjából az ő gyerekkorának az ideje.
Van az a mondás, hogy ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.
Amikor a gépjárműveket feltalálták, ugyanilyen rosszallóan véleketdtek róluk. Mert hát "eddig is megvoltunk anélkül, és egyébként is: mennyire veszélyes dolog". Aztán most meg kb. összeomlana a gazdaság, ha egyik napról a másikra eltűnne minden gépjármű.
De ez volt 100-200 éve az olvasással. Lenézték, aki szeretett, vagy egyáltalán tudott olvasni. Mert az mennyire nem szociális dolog, rombolja a kapcsolatokat, és egyébként is: rengeteg hasznosabb dologtól elveszi az időt.
Aztán amikor elterjedt az elektromosság, akkor az lett az első számú közellenség. Aztán a rádió, aztán a tévé, most a telefon...
Aki függő lesz, az az esetek túlnyomó többségében egyébként is szenved valamilyen súlyos problémától, a függőség csak annak a tünete. (Nem mellékesen: akkor pedig már inkább erre függjön rá az ember, mint mondjuk az alkoholra, vagy a kábszira.)
Igeen, persze, most jön az, hogy régen mennyire jó volt, mert reggeltől estig boldogan játszottak, meg fociztak, meg stb. a fiatalok. Már akit érdekelt. Aztán voltak jópáran, akik rohadtul nem szerették volna, de nem nagyon volt más választásuk. Vagy maradtak otthon, és jobb esetben olvastak, rosszabb esetben unatkoztak, vagy mentek focizni a többiekkel akkor is, ha nem szerették azt, vagy épp utálták azt a társaságot.
Számtalan szórakozási (sőt: tanulási, információszerzési) lehetőséget kínál a modern technika. És ha tetszik, ha nem, azt, ha az ember jól érzi magát, nem tudom károsnak, meg függőségnek tekinteni. Az is baromság, hogy kinyírná az emberi kapcsolatokat. Rendszerint épp, hogy erősíti, sőt, újakat hoz létre.
Egyébként persze, meg tudnám tenni, hogy egy hónapig nem használnék modern technikai eszközöket. De nem lenne tőle jobb. Eleve lennének, akikkel így nehezebben (és/vagy drágábban) tudnám a kapcsolatot tartani. Van, hogy némelyik munkatársammal akár munka kapcsán, akár másról, de rendszeresen szoktunk beszélgetni. Messengeren, hanghívással. Telefonnal is ugyanezt megtehetnénk. Csak kb. tízezer forintom menne rá havonta. A bankba is bemehetnék 1 órát várni azért, hogy egy rohadt utalást elintézzek. Ez netbankkal max. 3 perc. Az offline menetrendből, meg a MÁV/Volán telefonos ügyfélszolgálatából is összebogarászhatnám az utazásom részleteit, de naprakészebb és gyorsabb az internetes menetrend. Ezen kívül felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi mindent tanultam már meg az internet segítségével, amit egyébként nem, vagy csak nehezen tudnam volna elsajátítani. Ja, és hány olyan ember van, akivel egyébként rég megszakadt, vagy minimálisra redukálódott volna a kapcsolat internet nélkül...
A világ, és a szokások változnak. Ez van. Lehetsz makacs, és ignorálhatod az újdonságokat. Még ideológiákat is gyárthatsz hozzá. Vagy elfogadhatod a változást, és kihasználhatod a lehetőségeket. A döntés a tiéd.
Egyébként meg: mindig jót nevetek, amikor valaki technikaellenes egy online fórumon panaszkodik. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!