Mobil akku kisütés: ajánlott, vagy már csak legenda?
Ez alatt azt értem, hogy ajánlott-e fullra lemeríteni első használatkor egy mai mobil akkuját? Ugye régen ez a funkció "kisütés" néven volt a menüben.
Két szaküzletben két ellentétes véleményt hallottam:
Az egyik helyen: "Ez csak a régi típusú akkukra volt igaz, az újakra ez már nincs is jó hatással"
A másik helyen: "Természetesen ajánlott, hosszabb lesz az akku élettartalma!"
Akkor most melyiknek higgyek?!
Sajnos igen. Nekem 1 éve Telenor üzletben akarták bemagyarázni a formázást. Annyit tudott a csávó mikor visszakerdeztem hogy NiMh akksikat kell és hogy Galaxy A6+ ban Nikkel-Metal hibrid akksi van. Mondom ember, 15 éve nem is szabad telefonba ilyet tenni. Elkezdett keresgélni és közölte vörös fejjel hogy valóban Li-ion akksi van benne.
Szóval ennyit a telefonosok jó részének szaktudásaról.
"Ugye régen ez a funkció "kisütés" néven volt a menüben."
Az enyémben nem volt akkoriban (Ni-MH), de ha jól tudom, ez csak csak annyiban gyorsította a merítést, hogy a kijelzőt "égette".
Egyébként a Ni-MH akkut is természetesen tilos nullára kisütni, cellánként 0,9 V-ig szabad csak. Ezt megoldotta a régi telefon is, hogy ne menjen lejjebb.
Li-ion cellánál pontosan 2,5 V-nál az akkuba integrált védelem lekapcsol, így lejjebb már nem tudod meríteni, nem tudsz ártani neki.
Ha ezután magára hagyod 1 évre, esetleg akkor tudna túlmerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!