Mobiltelefon full lemerült 4-szegmenses akksiját, hogy tudtám "megbikázni" egy külső táppal?
A plusz-minuszt már kimértem, viszont még mindig ott van kettő szegmens, amivel nem vagyok tisztában, ezért még nem mertem neki adni 1-2 ampert töltés végett.
Kérem a segítségetek ebben.
Egyik a hőfokmérő PTC termisztor kivezetése, ami a negatívhoz képest van kötve.
Melegítve nő az ellenállás, a telefon ezt figyeli.
Másik egyvezetékes adatbusz, amin kiolvashat egyes információkat a telefon.
Külső töltéshez egyik sem kell, csak egy normális töltőáramkör, ami a túlmerült akkut először csak kisebb, kímélő árammal húzza fel. Ilyen például a TP4056 modul.
Bikázni, nagy árammal hülyeség.
Normál töltőáram 2 A, de 3 V alatt csak ennek tizedrészével szabad tölteni: 200 mA.
Ennek oka, hogy 3 V alatt már nagyon megnő az akku belső ellenállása.
Ha megküldenéd 1-2 A árammal, az rögtön felhúzná a kapocsfeszültséget a végértékre. Ezután a töltőáram hatására csökken a belső ellenállás, lejjebb húzza a feszültséget, majd utána kezd ismét emelkedni, áramgenerátoros meghajtást feltételezve.
Leginkább brutális, amikor az 5 V-os dugasztápot lökik rá. A cellába integrált védelem a végfeszültség + 0,5 V értéknél persze megszakít, de ez akkor is kártékony.
Ha nincs megfelelő töltő, egy ellenálláson keresztül is megoldható a kíméletes felhúzás.
De a telefonok is megoldják ezt általában, csak hagyni kell sokáig rajta, míg elindul a normál töltés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!