Elsősorban alap dolgokra milyen telefont érdemes venni?
Üdv mindenkinek!
Telefon vásárláson gondolkodok és kicsi problémába ütköztem.
Egy olyan telefont szeretnék vásárolni, alap dolgokra (nem gamer dolgokra), aminek:
- Jó az üzemideje. (Nálam a jó üzemidő = 1 napot kibír, azaz csak esténként kellene tölteni.)
- Az átlagtól azért jobb minőségű fotót készít. (A videó nem olyan hangsúlyos.) Nem kell P40 Pro, DSLR-szint, de tudjon szép, éles fotókat csinálni.
- Sokáig támogatva van. Itt főleg a biztonsági frissítésekre gondolok. Több banki applikációt is használnék a telefonon + nem tudom, lehet, csak én vagyok ilyen, de nem szeretek olyan készüléket használni, amin hemzsegnek a biztonsági rések, mert a gyártó már nem tudja/akarja befoltozni őket.
Főleg utóbbi miatt ragadtam le. Megvártam ugyanis, amíg az Apple bejelenti az új iPhone SE-t, ami a héten ugyebár meg is történt. Tetszetős mobil, azokra a célokra, amikre szánnám, tökéletes lenne, főleg, hogy egy 4-5 évig biztos szoftveresen is támogatva lesz, szóval emiatt is nyugodtabb lennék.
Az egyedüli gond viszont, hogy az euró elszállása miatt kb. 180 000 Ft-ba kerülne a készülék, 64 GB háttértárral. És nem tudom, hogy ennyit kiadjak-e érte.
Hosszú távon bizonyára nem lenne rossz, de elgondolkodtam, hogy ilyen 100-120, max. 150 000 Ft környékén Android fronton milyen telefonok jöhetnek szóba. Tudtok esetleg ez ügyben segíteni nekem?
Én eddig ezeket a készülékeket találtam:
- Nokia 7.2: Android One alapú, tavaly jelent meg, így ha jól tudom, 3 évig biztos támogatva lesz, azaz 2022-ig. 110 körül lenne újonnan, 6 GB RAM-mal és 128 GB háttértárral, 2 év garanciával (tehát ezeknél ráduplázna az iPhone-ra), a kamerája is ahogy nézem, megfelelne arra, amire szánnám. Viszont több fórumot is néztem és nagyon szidják.
- Xiaomi Mi 9T (Pro): nagyon tetszetős, hogy az egész telefon full kijelzős, sehol semmi notch, ráadásul a kijelző maga AMOLED. 4000 mAh akkumulátor, a kamerák is nagyon jók és kb. 150 000 Ft-os árával ez lenne nekem a lélektani határ, amit kiadnék egy telefonért, főleg, hogy szintén 2 év gyártói garancia, 128 GB háttértárral kapnám meg ennyiért.
Szoftveresen viszont nem tudom, hogy mennyi ideig lesz támogatott. Általában a Xiaomi mennyire szokta szoftveresen frissíteni a készülékeit? Hány évig fogja kapni előreláthatólag ez a modell a biztonsági frissítéseket? Ha jól tudom, a Xiaomi telefonok root-olhatók, igaz? (Mert még esetleg arra is gondoltam, hogy ha már nem kap semmi frissítést, akkor szépen elviszem egy szakemberhez és rárakatok valami custom OS-t, pl. Lineage OS vagy ilyesmi, ami támogatva van.)
Egyelőre nekem ez a 3 telefon jött szóba, de ha valaki tud még valamit ajánlani, ami ezeknek a kritériumoknak megfelelne, örömmel fogadnám. :)
Bocsánat a sok kérdésért, de csak így tudtam kb. megfogalmazni, hogy miért nem tudok dönteni.
Előre is köszönöm a válaszokat! :)
" Általában a Xiaomi mennyire szokta szoftveresen frissíteni a készülékeit?"
Az az általános, hogy minden gyártó 2-3 főverzió-frissítést (ergo 2-3 év max, Android One telefonok kivétel) csinál a (jobb) telefonjaival. Ezek után még jönnek biztonsági frissítések, de azt már nem tudom, meddig.
"Ha jól tudom, a Xiaomi telefonok root-olhatók, igaz?"
Megfelelő eszközökkel minden telefon rootolható, ezek a gyártótól függnek (pl a Huawei bezárta a programját, amivel régebben lehetett rootolni, az OnePlus-nál meg még garanciavesztéssel se jár a rootolás), de a Xiaomik rootolhatóak egész egyszerűen.
"Mert még esetleg arra is gondoltam, hogy ha már nem kap semmi frissítést, akkor szépen elviszem egy szakemberhez és rárakatok valami custom OS-t, pl. Lineage OS vagy ilyesmi, ami támogatva van.)"
Olcsóbban kijössz, ha magad csinálod. Hót egyszerű dolog, van hozzá egy csomó "dummy-guide".
Telefont sajnos ezeken kívül nem tudok ajánlani, de én ilyen igényekkel tuti Android One programos telefont vennék, pl Xiaomi Mi A3-at.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!