Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Ha van nekem pl. a Telekomnál...

Ha van nekem pl. a Telekomnál előfizetéses mobil-csomagom (30-asok ingyen + 1 giga internet) és szeretnék hozzá az okos tv -mre valamennyi tv-adóra előfizetni, ahhoz fognak majd vezetékezni?

Figyelt kérdés
Úgy értem, kijön egy ember és vezetékeket csatlakoztat valahonnan a tv-mhez, vagy neten megy az egész....?
2019. nov. 16. 17:52
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Ha van vezetékes telefon a lakásban, akkor abba bedug egy boxot amin hdmi csati van, azt meg a tv-hez csatlakoztatja.

Ha nincs, akkor ki kell építeni az utcáról vagy lépcsőházból indulva a vezetéket.

2019. nov. 16. 18:21
 2/11 A kérdező kommentje:
Nincs vez. telefonom, falun lakom, családi házban. Akkor ezek szerint kell, hogy jöjjenek vezetékeket huzigálni. Olyan "megfejtés" nincs, hogy interneten jöjjön a tv, ugyanúgy, mint amikor tv adókat neten keresztül lehet nézni?
2019. nov. 16. 19:29
 3/11 A kérdező kommentje:
Azért lenne jó vezetékezés nélkül, mert én cipelem a lapostv-met az egyik helyiségből a másikba, igény szerint.
2019. nov. 16. 19:30
 4/11 anonim ***** válasza:

"Nincs vez. telefonom, falun lakom, családi házban."

én is és bár van vezetékes Telekomos telefon a kábeltv-s cégnél van a net előfizetés.

"Olyan "megfejtés" nincs, hogy interneten jöjjön a tv"

de van, én is úgy nézem, hogy a számítógép a tv-hez van kötve és a neten nézem amit szeretnék.

De ehhez kell internet!

Ami van 1 giga neted nem elég semmire sajnos. Néhány percig tudsz ennyi adatmennyiséggel tv-zni.

"Azért lenne jó vezetékezés nélkül, mert én cipelem a lapostv-met az egyik helyiségből a másikba, igény szerint."

Nekem van wifi a tvmben és tudok rajta néezni ezt azt, szal valahogy biztos megoldható a vezeték elhagyása.

Azt mondom hívd fel a telekomot!

Pontosan megadod nekik a lakcímedet (ezt a honlapjukon is meg lehet adni) és kidobja a rendszer, hogy milyen szolgáltatások érhetők el azon a címen.

Illetve rá tudsz kérdezni arra is, hogy pontosan milyen módon tudod igénybe venn a szolgáltatást.

2019. nov. 16. 19:42
 5/11 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi!! Van nekem is egyéb internetem is (Vodánál 50 giga nappal - és éjféltől reggel 6 -ig még 150 giga. Nem is szokott lefogyni a nappali 50 sem - igaz, még csak 2 teljes hónapról tudok beszámolni - az éjszakaiból pedig alig használok (max 20 gigát).

Szoktam is az okostelen netezni, de konkrétan tv-adót (élőt) még nem próbáltam fogni rajta.

2019. nov. 16. 20:38
 6/11 A kérdező kommentje:
bocs' nem okostelen, hanem okostv -n
2019. nov. 16. 20:39
 7/11 anonim ***** válasza:

Az a TV szolgáltatás, amit te akarsz, az az IPTV. Ehhez kell egy "modem" (ami hivatalosan HGW - Home Gateway, magyarul digitális elosztó, parasztosan modemrouter - igen, tud wifit is) és minimum egy darab STB, vagy Set top box, magyarul beltéri egység. A HGW a hálózat központja, ez csatlakozik a központra, ebbe "megy bele" az oszlopról, lépcsőházi elosztóról a kábel. Ez a kábel lehet réz (régi telefonkábel), koax vagy optika. A HGW-t és az STB-t ALAPESETBEN ethernet kábellel (csúfolják még UTP vagy LAN kábelnek is) "kötik össze", az STB és a TV között pedig HDMI kábel biztosítja a kapcsolatot, ha régi dobozos a TV akkor SCART kábel kell. Mivel okos TV van nálad, neked HDMI lesz.

Mindent biztosít a szolgáltató, de csak kábelen keresztül biztosítja a szolgáltatást, ehhez pedig bizony fúrni is fogják a falat, mert valahogy be kell vinni a kábelt a lakásba, aztán a lakáson belül is lehet, hogy több helyen megfúrják majd a falakat. De! Egy helyen biztos, hogy fúrni fog (hogy a kábel bejusson). Azt a fajta egzotikus kérésedet, hogy te a HGW és STB közötti ethernet kábelt (és a további fúrást, faragást) kihagyhasd, ELŐRE jelezned kell! Illetve a hozzá szükséges plusz eszközöket MEG KELL VÁSÁROLNOD. Igen, itt kanyarodok vissza oda, a Telekom kábelen keresztül biztosítja a szolgáltatást.

Azt a plusz eszközt a Telekomnál is megtudod venni, ha szólsz előre, ott lesz a szerelőnél és azzal fogja létesíteni a szolgáltatást, szóval csak szólnod kell, hogy alternatív kábelezési megoldással akarod az IPTV-t. Ez a plusz eszköz a te tulajdonodba kerül, van rajta garancia, ha tönkremegy, gyártói szervizt keresd. Mik ezek az eszközök?

1. Power Line Adapter, párban kapható eszköz. Csak akkor lesz jó neked, ha a HGW konnektorja és a másik szobában lévő konnektor (ahová majd viszed a TV-t) egy áramköri fázison van. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy a villanyóra szekrényben a biztosítékokat egymás után kapcsolod le majd fel. Ha a két konnektorban egyszerre megy el az áram, akkor jó. Ezegy kis konnektorba dugható ketyere, van egy ethernet csatlakozója. Egyik megy a HGW-vel egy elosztóba (ethernet kábellel összekötve a HGW-vel) a másik ugyanígy csak az STB-vel van összekötve ethernet kábellel. A HGW és STB között pedig a ház villamoshálózati kábelezése viszi át a jelet. Te pedig így fogod használni, ha ez megoldható nálad:

- az egyik szobában ahol a HGW lesz, ott hagyományos módon, ahogy kell, HGW és STB között ethernet csatlakozás (úgy is egymás közelében lesznek)

- a másik szobába pedig viszed a TV-t és az STB-t és Power Line Adapterból futó ethernet kábelre rádugod az STB-t

Egy ilyen cucc kb. 15.000 Ft, én 16.000-ért vettem Media Markt-ban (fa.szául működik is), Telekomnál kb. 13.000 Ft vagy mennyi.

2. Wifi MESH, ez minimum párban kapható eszköz (de ha úgy van, állhat akár 3-4-5, több eszközből is a hálózat). Ez a kütyü wifin keresztül, szóval vezeték nélkül továbbítja a HGW-től az STB felé a jelet. A fő MESH ethernet kábellel van összekötve a HGW-vel, a párja(i)-nak pedig csak egy szabad konnektor kell a lakásnak egy olyan pontján/pontjain, ahol ezek az alegység(ek) még tud(nak) kommunikálni wifin keresztül a fő MESH egységgel. Az alegység pedig szintén egy ethernet kábellel csatlakozik az STB-hez. Ha nagy a lakás, sok a fal, vastagok a falak, kettő MESH nem lesz elég. Igen, itt kanyarodok vissza, a Telekom kábelesen biztosítja a szolgáltatást. Hogy fogod használni? Pont úgy, mint a másiknál, viszed a TV-t, STB-t és a másik szobában a MESH alegységből kilógó ethernet kábelre dugod az STB-t.

Egy ilyen cucc zsebbenyúlósabb ám, 30.000 Ft, viszont tud olyat, ami zseniális: olyan wifi hálózattal fedi le a lakást, hogy nem lesz problémád a lefedettséggel.

Mindkét esetben a létesítéskor díjmentesen beüzemelik ezeket. Csak magát az eszközt fizeted.

Vagy vàlaszthatod azt is, hogy két STB-t kérsz (első ingyenes, második 870 vagy mennyi Ft/hó bérleti díjas), házat cseppett szétfúrják de olyan hálózatod lesz, amire garanciát vállal a Telekom. A fentebb leírtaknál a saját tulajdonú eszközök, a villamoshálózat állapota és a wifi miatt nem garantálja, hogy hiba nélkül fog működni.

A legjobbat a végére hagytam: ha olyan helyen élsz, ahol csak réz technológia érhető el, és messze vagy a helyi Telekom központtól, elosztótól, lehet nem rudják az IPTV-t adni (van ilyen) akkor csak műholdas TV (alias tányéros vagy lavóros) szolgáltatást tudnak ajánlani. Egy szép, 80 cm átmérőjű antenna lesz rágyógyítva a falra/tetőre, nyugat 4° felé fog nézni. Ha ebben az irányban a család kedvenc diófája adja az árnyékot, a fát sajnos ki kell vágni, vagy legalábbis gallyazni, hogy az antenna rálásson a műholdra. Ha egy magas épület árnyékol, akkor ennyi, a helyi adottság miatt még SAT TV sem adható. ¯\_(ツ)_/¯

Lehet kicsit szájbarágósabb lett a leírás, mint kellene lennie, de úgy vettem ki a leírásodból, hogy lövésed sincs, hogy mi merre hány méter és az eddigi válaszolók is ebben a cipőben eveznek.

2019. nov. 19. 21:13
 8/11 anonim ***** válasza:
Ja igen, SAT TV-nél csak a két STB a megoldás, mert ilyen "félig analóg" a rendszer csúnyán fogalmazva. Ott minden esetben a műholdról jön a jel, a világűrből, így nem lehet alternatív vezetékezéssel kiváltani a második STB-t. Vagy kilehet éppen, de a kábel kiállást a szobában ugyanúgy meg kell csinálni...
2019. nov. 19. 21:29
 9/11 A kérdező kommentje:
#7 - nagyon köszönöm a kimerítő választ, Szuper Vagy, hogy ezt így leírtad. Nem állítanám, hogy 1 végigolvasásra megértettem az egészet, még majd be kell fogadnom a sok infót - olvasgatni fogom... köszi köszi!!!
2019. nov. 20. 10:04
 10/11 A kérdező kommentje:
Igen, 1 áramköri fázison van a 2 konnektor, egymás melléki helyiségek, ugyanaz a biztosítékuk (kismegszakító).
2019. nov. 20. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!