Van olyan köztetek, akinek bántja a szemét a manapság nagy népszerűségnek örvendő amoled kijelző?
Eddig csak ips kijelzős mobiljaim voltak, de most egy samsung a70-et vennék, ami ugye amoledes. Viszont ezek a kijelzők PWM( pulse with modulation) technológiával állítják a fényerőt, ami az arra érzékenyeknél fejfájást, szemfáradást okozhat.
Van olyan köztetek akit ez zavar?
Jobb mobilokban gyárilag van erre szűrés(DC dimming), vagy ki-be kapcsolható opció.
Az én Xiaomi Mi 9 mobilomban kapcsolható, bár engem nem zavar a PWM, ezért kivan kapcsolva. Sőt ha be van kapcsolva akkor némely esetben inkább zavaró, úgymond szaggat a kép.
"Magyarul ha pl. 25%-on van a fényt, akkor egy ilyen ciklusban 25%-ban világít, 75% -ban nem és ezt váltogatja kb. 200x egy másodperc alatt, ami fárasztja a szemet."
Az fárasztja a szemem ha ilyet olvasok.
Fejfájást a hipochondira okozhat, vagy az odabent uralkodó vákuum miatt a külsőlégnyomás...
Az emberi szem nagyjából 25-30 villanást képes megkülönböztetni, efelett folyamatosnak látja a fényt.
Nekem ezelőtt csak klasszikus nyomógombos telefonjaim voltak, TFT kijelzővel. 4 és fél éve használom a mostani Huawei Ascend P7-et, ami IPS kijelzős, ez az első okostelefonom, én ránézésre semmilyen különbséget nem látok köztük, legfeljebb hogy az IPS "lágyabb" tapintású és jobban viseli a strapát.
Most készülök majd lecserélni, és én is Galaxy A70-et néztem ki! Eddig kétszer volt alkalmam kipróbálni, de abszolút nem tűnt fel, hogy jobban terhelné a szemem! Érzetre semmi, inkább csak látványra a sokkal élénkebb színeket vettem észre.
Amúgy a telefonok kijelzőjének tényleges szemkárosító hatása tudtommal csak a kibocsátott "kékfény", amit a külső fények (napsütés, lámpa) teljesen megszűrnek, így nincs gond, ráadásul a Samsung pedig néhány éve már tesz a telefonjaiba ki-be kapcsolható kékfény-szűrőt, és ez alól az A70 sem kivétel!
#5, Ostobaság amit írsz több szinten is.
Sokkal magasabb frekvenciát is képes megkülönböztetni a szemünk.
Az AMOLED PWM pedig kiveri a szemét az embernek aki LCD-t használ. Csak mozgatni kell a szemedet és látszik a vibrálás.
Ez fáraszt(hat)ja a szemet, órákon keresztül. Nem véletlenül csinálnak PWM mentes monitorokat.
Azért talán nem akkora probléma, megszokható egy idő után. Valaki komolyabban érzékeny rá, annak LCD ajánlott.
A beégés szerintem nagyobb probléma. Mi8 fél év alatt beégett kb... napi pár órás használattal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!