Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Mi lehet a baja a hajvágómnak,...

Mi lehet a baja a hajvágómnak, hogy ha feltöltöm és pár napra rá lemerül úgy, hogy alig vágja a hajat?

Figyelt kérdés
Mikor megvettük heteket bírt ,de ma már csak úgy lehet használni,hogy ha töltőre rakja az ember úgy szépen vágja a hajat. Gondolom gondoljátok,hogy aksis a hajvágó mert leírtam,hogy fel lehet tölteni. Legközelebb olyat veszek ami nem aksis hanem vezetékes.

2019. júl. 14. 19:13
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

"Nem merném ezt mondani,hogy kipurcant az aksija mert akkor eleve nem is kellene,hogy működjön még akkor is,hogy ha rajta van töltőn. Nem merném ezt tutira mondani ,hogy meghalt az aksi."

Eleve én nem mernék vitatkozni velem, aki belenézek a hajvágótükörbe és egy vérprofi szakember néz velem szembe.

Pláne, hogy ennek belátásához még komolyabb szakértelem sem szükséges. Nem azt mondom persze, hogy teljesen kipurcant, ez egy folyamat.

Nekem is fokozatosan gyengült egy jó kis Remington kombinált gép Ni-MH akkuja (cserélhető fejes vágó+borotva), végén már egyáltalán nem tartotta a töltést, ráadásul még bedugott töltővel sem nagyon lehetett használni, mert olyan kisáramú adapter van hozzá, ami önmagában képtelen táplálni a motort, csak töltésre jó.

Van viszont egy másik szerkezet (borotva), amiben külön megoldották (egyszerű tranzisztoros áramkörrel), hogy lemerült akku esetén, ha bekapcsolom és rajta van a táp is, akkor töltőáram korlátozását mintegy megkerüli és a betápra kapcsolódik a motor, ugyanakkor a tápegység is erősebb a szokottnál, vagyis képes hajtani a motort.

Ezt azért csinálták, hogy lemerült akku esetén, ha éppen siet az ember, ez ne legyen akadály.

Nyilván onnan tudom, hogy szétszedtem ezt is, még a tranzisztoros áramkörét is jól lerajzoltam, mert először nem értettem, hogy minek van ott, ezt pedig így nem bírtam elviselni, hogy ne jöjjek rá.

Nos, most már elhiszed, hogy nem kellene hitetlenkedni?

2019. júl. 14. 21:40
 12/16 anonim ***** válasza:

"Azt nem tudom felfogni,hogy ha az aku meghalt ,hogy működhet tovább ..."

-Sajnos az ilyen irányú ismereteidet nem tudjuk maradéktalanul pótolni, nem is célunk a dolog. A készüléked hibájára világítottunk rá, ami az akkura állapotára vezethető vissza.

" ... ,hogy ha tölteni ráteszem és megy tovább használni lehet az egész gépet . Nekem amúgy így megfelel nem akarom lecserélni így ha működik töltővel együtt ..."

-Elhisszük, de ahogyan többen említették, ez az állapot bármikor megváltozhat. Lehet hogy sokáig tudod még használni így, lehet hogy holnap már nem.

Azért megkockáztatok egy nagyon laikusnak való magyarázatot összehozni.

Képzelj el egy vödröt, mint az akkumulátort. Megtöltöd vízzel, ami sokáig benne marad. De párolog, a tartalma akkor is fogy idővel, ha nem használsz belőle. Ez az akku használaton kívüli merülésénél is valahogy így van. Bármikor tölthetsz bele, amikor van benne víz, nyilván van mit kivenni belőle.

De mi történik, ha a vödör rozsdás, lesz rajta egy kis lyuk?

Lassan kiszivárog a víz belőle. Meg tudod tölteni, de hamarabb lesz üres, mint egy hibátlan állapotú.

Most meg ne kérdezd, hogy az akkudból hova "folyik el?". A belső hibáján át befelé.

A gyakorlatban az akkumulátár töltés, az nem úgy zajlik, mint a vödör vizes példánál, a valóságban nem megy bele semmi és nem jön ki belőle. Az akkumulátorok töltést választanak szét, kémiai folyamatok segítségével. Később ezeket lehet munkára fogni, ami villamos energiában nyilvánul meg. Tehát alapból minden töltés ott lapul az akkuban. Villamos áram hatására az akkuban lejátszódó folyamatok szétválasztják ezeket. Amikor a kapcsaira fogyaztót kötünk, legyen az akár a hajnyíród, rajta keresztül ezek a töltések kiegyenlítődni igyekeznek, ami elektronáramlás formályában megy végbe, amit köznyelven áramnak mondunk. Ez a villamos áram, a hajnyíró tekercsein munkát végez, ettől jön működésbe a géped.

Amikor a szétválasztott elektronok halmaza ismét kiegyenlítődik, az akkud lemerült. A töltés során ismét szétválasztjuk őket, ehhez kell energiát közölni (tulajdonképpen az akkuban nem lesz több töltés mint előtte, hanem csak a saját töltéseit

(a szabad elektronjaikat) választjuk szét, amivel ismét munkára lehet őket fogni).

Szóval az akku ezen tulajdonsága, hogy képes a szétválasztott töltéseket szétválasztva tartani, idővel romlik, ahogy ezt te is megfigyelted. Ha rákapcsolod a hálózati dugasztépod, javíthat a helyzeten, helyettesítheti a hiányzó kapacitást. Sőt, ha a gyártó gondolt ilyenre, előfordulhat, hogy akár akku nélkül is működhet a készüléked. De alapvetően nem tudjuk biztosan, mert halvány lila gőzünk nincs arról, hogy neked mid van és hogyan működik.

Eddig érthető?

Szóval a válaszok általánosságban értendőek. Hogy neked a konkrét cuccod miért ilyen vagy olyan, azt akkor lehetne megmondani, ha szétszedve megvizsgálnánk. Tehát egyenlőre érd be ennyivel.

2019. júl. 15. 08:02
 13/16 A kérdező kommentje:
Magyarul leegyszerűsítve arra számítsak,hogy faszául menni fog a hajvágás töltőről ,de semmi sem örök életű egyszer végleg annyi lesz neki ,de szépen tudom használni egy darabig ?
2019. júl. 15. 09:30
 14/16 anonim ***** válasza:
Én 5 éve átálltam arra, hogy pengés borotvával szedem le a hajamat. Az még sosem hagyott cserben 😁
2019. júl. 15. 12:05
 15/16 A kérdező kommentje:
Vin Diesel-es kopaszon nyomod ? :D Én 3 mm-nél nem vágtam kopaszabbra .
2019. júl. 15. 12:35
 16/16 anonim ***** válasza:
Olyan 3 mm volt nekem is előtte, de aztán egyszer kipróbáltam totál golyóra, és rájöttem, hogy annál jobb nincs 👍
2019. júl. 15. 13:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!