Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Elvégezheti-e jól egy laikus,...

Elvégezheti-e jól egy laikus, otthoni klímájának fertőtlenítését? Ha igen, hogyan, mit és hol érdemes venni hozzá?

Figyelt kérdés

Eredetileg szakembert hívtam volna, de már a 4. héten járok ott, hogy nem tudom őket elérni telefonon. Akit meg igen, az meg megígéri kétszer is, hogy jön és nem jön, mi meg megsülünk itthon, de fertőtlenítés nélkül nem akarnánk használni a klímát.

A szűrőket ugyan én is ki tudom venni, fertőtleníteni és kimosni, meg visszahelyezni, de a lamelláknál mit kell használni és mire kell figyelni? Mi egyebet kell csinálni?

2019. júl. 9. 18:21
 1/7 anonim ***** válasza:
32%

Fújasd ki sűritett levegővel, törölgesd ki tisztára és jó lesz az.

Aprólékosan mindent át kell takarítani.

2019. júl. 9. 18:59
 2/7 anonim ***** válasza:
24%

Laikusok be vannak szaratva rendesen.

Vannak olyan hülyék, akik a tavaly óta álló légkondit be se merik kapcsolni.

Annyi eszük nincs, hogy hónapok alatt kiszáradt, víz nélkül pedig nincs élet, a baktériumok is elpusztulnak.

Nyirkos légkondiban szaporodnak a kis állatok, idióták...

2019. júl. 9. 19:17
 3/7 A kérdező kommentje:
Elnézést, hogy fel mertem tenni egy ártatlan kérdést... :)
2019. júl. 9. 19:39
 4/7 A kérdező kommentje:
Meg mert nem tákolok ész nélkül, hanem utánajárnék előbb.. igen, ha ez az idiótaság definíciója, akkor az vagyok...
2019. júl. 9. 19:40
 5/7 anonim ***** válasza:
32%

Szerintem ez inkább az életképességről szól, elemi iskolás dolgokról, persze nincs min csodálkozni, ezen az oldalon is, hétköznapi fizikával nincsenek tisztában sokan.

Egyik kedvencem, amikor valamelyik azt hitte, hogy egy meleg tárgyat kivisz a hidegre, akkor lecsapódhat rá a pára. Vicc...

2019. júl. 9. 20:13
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen. Legfontosabb hozzáférni a hőcserélőhőz, ezt befújni jól klímatisztító szerrel, (autóhoz való is jó). Klímától függ, hogy ehhez a részhez mennyire jól lehet hozzáférni, mennyire kell szétszedni hozzá a klímát. Előszőr le lehet mosni vizzel is, de ehhez valószínűleg otthon nem áll rendelkezésre megfelelő berendezés. Nagy nyomással kellene lemosni a hőcserélő felületét, de kellene valami ami felfogja a kifolyó vizet. Ezért ezt már klímások szokták csinálni (nem mindegyik). Esetleg le lehet önteni vízzel a hőcserélőt, tisztításban nem sokat segít simán kiöntve, de talán lemos valamennyi port és ha kint látni folyni a vizet, akkor működik a kondenzvíz elvezetés is, nem dugult el. Ráfújod a hőcserélőre a flakon tartalmát, hagyd állni rajta ~10 percig, aztán mehet a hűtés minimum hőmérsékleten 10-20 percig. Igazából annyi ideig kellene, hogy a kondenzvíz meginduljon és ez valamennyire megtisztítsa a lamellákat. Utána szellőztetés addig, még alig lehet érezni a tisztítószer illatát, elég ha már nem töményen ez kering a levegőben, közben mehet változatlanul a klíma is, aztán a kívánt hőmérsékleten.

Másik módszer simán bekapcsolni fűtésre, maximum teljesítményen, had jöjjön belőle a meleg/forró levegő egy fél óráig, az ablakok közben legyenek nyitva. Ezelőtt is le lehet önteni vízzel, hátha a nagyja port lehozza. Mindkét módszer esetében mielőtt bármit csinálsz, a klímát felnyitva láthatő szűrőket ki kell öblíteni és visszatenni. Nem baj, ha egy kicsit vizes, használat közben majd megszárad.

A fentiek valamelyikével már nyertél magadnak egy kis időt, használhatod, amíg egy klímás ki nem tudja rendesen takarítani. Reméljük, olyan klímást találsz, aki a fenti tisztítószeres megoldást, rendes szerrel, ha szükséges, darabokra szedve a beltérit lelkiismeretesen elvégzi, és ha megoldható, legalább slaggal, bő vízzel kimossa a kültéri egységet is. Amikor több nap telik el kikapcsolt állapotban, a fentebb írt fűtés kiváló a vizes belétri kiszárítására. Hűtés után előszőr büdös és párás levegőt fúj, de gyorsan megszárad, eltűnik a szag, ilyenkor le lehet állítani hosszabb időre a klímát, nem fog benne maradni nedvesség, amiben idővel bacik tenyésznek, megbetegítenek és ontják a büdös szagot. Szezon közben, kikapcsolás előtt a kiszárítás céljára használt ventilátor üzemóddal inkább rontasz a helyzeten, akkor lesz igazán büdös. Lényegében ugyanezt éred el a fűtéssel is, csak fél óra alatt kész, még ventilátor üzemmóddal órákig jön a bödös levegő a beltériből. Ha nem szeretnél fűteni a kiszárítás miatt, akkor inkább csak simán kapcsold le. Háztartási tisztítószerek kárt tehetnek a klímában!

2019. júl. 9. 20:57
 7/7 gabesz147 ***** válasza:

Keress rá a You tube-on, sok videó van.

Onnét még vakbelet is megtanulsz műteni:-).

2019. júl. 11. 12:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!