Hogy állapítható meg egy klímáról, hogy "sima inverteres" vagy "DC inverteres"?
A "DC inverter" nem túl pontos megfogalmazás, alatta a BLDC motoros (állandómágnes-gerjesztésű szinkronmotor valójában) gépekre gondolok, szemben a picivel rosszabb hatásfokú "sima" inverteres gépek hagyományosnak mondható kalickás forgórészű aszinkron motoros kompresszoraival.
Tehát hol tüntetik fel, hogy mely technológiájú az adott típus?
Úgy látom, itt először az inverter fogalmát kellene tisztázni.
Baromi egyszerű, az inverter az egyenirányító fordítottja.
Tehát nincs kétféle inverter.
A BLDC-motor is három fázist kap végül, meg a kalickás motor is.
Hacsak nem készül utóbbi egyfázisú kivitelben és inverterrel, ami kicsit fából vaskarika jellegű lenne, de nem tudom, létezik-e ilyen.
A háromfázisú kalickás motor is nagyon jó hatásfokú, gyakorlatban talán nem is érzékelnél különbséget egy légkondi esetében.
Ismerem az inverter fogalmát, frekvenciaváltókkal foglalkozom. Ezért is említettem hogy a "DC-inverter" nem pontos megfogalmazás.
Ha nincs lényeges különbség, akkor végül is bármely jó lesz.
Egyfázisú inverteres meg nincs, teljesen értelmetlen lenne.
# 4
Komolyan, és te mit is keversz össze? Bemenet, kimenet, tökmindegy? Jó vicc...
1 fázis megy be, azt egyenirányítják, arról működik az inverter, ami 3 fázist állít elő, a 3 fázisú motor részére (kompresszorról beszélek).
Azt mondod, hogy ilyen nem létezik?
----------------
#3 "Ezért is említettem hogy a "DC-inverter" nem pontos megfogalmazás."
Azért én kíváncsi lennék, hogy mit értettél a címben szereplő "sima vagy DC" között?
Szakmabeliként ezt biztosan el tudod nekem magyarázni.
Nekem volt egy állításom, miszerint az inverter fogalma ennyi:
DC --> AC
Esetünkben 3 fázis az utóbbi.
Hogyan lesz a "sima vagy nem sima"?
Csak szeretném bővíteni a tudásom.
Akkor tisztázzuk a működését:
A bejövő 220-240 V feszültséget (egy fázis) egyenirányítják, szűrik. Ekkor van egy 320V körüli DC közbensőköri feszültség, amiből a háromfázisú inverter előállítja a 3 fázisú változtatható frekvenciájú és amplitúdójú feszültséget. [link]
Ami a klímát illeti, kétféle kompresszor motor van. Az egyikben kalickás forgórészű, azaz aszinkron motor van. A másikban állandómágneses a forgórész, ez szinkron motor.
A gyártók ezt "DC inverter"-nek hívják, pedig a motor ugyanúgy 3 fázisú AC. Az elnevezés ezért pontatlan kicsit. Egyik legismertebb BLDC eszköz a PC ventilátor.
12V DC-t kap, majd a rajta lévő (egy integrált áramkörből álló többnyire) inverter hajtja meg a motort. Mivel egy egységet képez a szinkron motor és a meghajtó elektronika, kefe nélküli egyenáramú motoroknak hívják ha lefordítjuk.
A kérdésem az volt, hogy megállapítható-e egy klímáról hogy abban milyen motor van?
Igazság szerint nem erre gondoltam, elég lett volna megírni, hogy akkor "ezek szerint a gyártók szerint" ugyanazt az invertert nevezik hol ennek, hol annak.
Ha a kétféle inverter között lenne valami technikai különbség, arra lettem volna kíváncsi, hogy az pontosan mi.
A többi azért nem lényeges most, mert véletlenül erősáramot és gyengeáramot is tanultam, így ismerem az összes villamos forgó és nem forgó gépet. De a gyakorlatban az elektronikát művelem már évtizedek óta (javítási és tervezési szinten is), ezért a többivel tisztában vagyok.
Másrészt lelőtted a poént is, miután a #4 hozzászólóval kapcsolatban trollszagot éreztem, azt jó lett volna beugratni esetleg, miután kicsit elegem van már az itteni trollokból.
Ha tovább erőltette volna a hülyeséget, akkor bedobtam volna egy Daikin kapcsolási rajzot, inverterrel, 3 fázisú kimenettel.
Ráadásul valaki leminősítette a #2 hozzászólásom, ami önmagában nem is zavarna, csak amikor a fizikát és a tényeket minősítik le (butaságból kifolyóan), az már kicsit túlzás és méltatlan is.
# 9
Valamit összekeversz, szó sem volt kefés motorról.
Légkondiban talán nem is létezik sehol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!