Egy porszívónak mitől erősödhet fel a hangja?
Tizenéves Panasonic porszívó,tökéletesen működik csak sokkal hangosabb mint újkorában.
Szétszedtem fődarabjaira,a motor nem csapágyas,nem zajos,nincs lógása semmilyen irányba,a szélkerék is stabil, sértetlen.
Az egyetlen hangszigetelés a gépben egy 7x33x1.5cm-es szivacslap volt ami csak a motorrészt takarta körkörösen,már foszlott volt azt kicseréltem egy újra-a gép ugyanolyan hangos szívás zaja maradt.
Mi lehet még?
Csapágy vagy turbina kopás, deformáltság okozhatja.
Régi Siemens porszívónk egyszer csak úgy döntött, hogy ledarálta a saját turbinalapátjait. Mivel nem találtam hozzá saját turbinakereket, ezért vettem egy olyat, ami csaknem tökéletesen illeszkedett a tengelyre. A hangja borzalmas, de működik.
A motorról van fotód? Átmenőhűtéses, vagy külön a tetején volt egy kis ventillátor?
Esélyes, hogy szirénát csinált magából, ez esetben kukáznám, ugyanis egy visítós vacaknál nincs rosszabb. Vagy cseréld a motort cakpakk legalább.
"Szétszedtem fődarabjaira,a motor nem csapágyas,nem zajos,"
Kézzel forgatva nem hallod meg.
"nincs lógása semmilyen irányba,"
A mélyhornyú golyóscsapágynál a hornyok vagy a golyó enyhe sérülés még nem jár kézzel mozgatva érzékelhető eltéréssel.
"a szélkerék is stabil, sértetlen."
Ilyen fordulatszámnál minimális eltérés már komoly rezonanciát okoz.
Gyakori, hogya gyártás során a felrögzített lapáttal centírozzák a motort. Az is elegendő ilyen problémák kialakulásához, hogy a lapát csak egy kis mértékeben is akár, de elfordul a tengelyen, ezzel azonnal megváltoztatva a kiegyensúlyozott állapotot. Főleg ha leveszed és felrakod.
Ezzel egy munkafázist ki tudnak hagyni, a végeredmény változatlan. De mivel nem arra tervezik a mai cuccokat hogy jól javítható legyen, ezért nem is javíthatóak jól.
:)
Csapágy cserével nyitnám a partyt.
Nagyjából így néz ki:
#6.)A szélkereket nem szedtem,csak a külső mélytányér szerű burkolatot hogy lássam van-e benne karcolás vagy bármilyen nyom hogy összeérnek,de nincs.A szélkerék csavarral van rögzítve a tengelyre.
A gép nem "visít",csak egyszerűen a szokásos porszívóhang már nem ~80dB hanem valszeg jóval több.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!