Mire szolgál a csillámlap a mikróban? És miért van műanyag több típusban is csillám helyett?
Valamiféle földelés.
Pontosan nem tudom, nem vagyok műszaki szakember, de mikor a mi régi mikrónkban elégett/tönkrement a csillámlap soksok évi használat után, akkor amint bekapcsoltuk, szikrázni, pattogni kezdett bent a melegítőtér.
A mikró burkolata fém. Azért, hogy ne hatoljanak át rajta az elektromágneses hullámok.
De valahol mégis be kell küldeni a hullámot a főzőtérbe, mert az nem jó megoldás hogy betesszük oda a magnetront is. A nyílásra olyan anyag kell, ami nem fém, jó elektromos szigetelő és hőálló. A csillám jó erre, de bizonyos műanyagok is megfelelnek.
A magnetront védeni kell fröccsenő szennyeződésektől.
A csillám egy klasszikus hőálló szigetelés, ami a mikrohullámot átengedi, mint minden szigetelő.
Csillámlemez használatos már nagyon régóta tranzisztorok és más félvezetők hűtőbordára való szerelésénél, ahol vékony rétegben a hőt átadja, nem olvad el, elektromosan pedig szigetel.
De most már erre a célra is vannak különféle műanyagok (a csillám a természetből származó anyag).
"de mikor a mi régi mikrónkban elégett/tönkrement a csillámlap soksok évi használat után, akkor amint bekapcsoltuk, szikrázni, pattogni kezdett bent a melegítőtér."
Az igazság kedvéért tegyük hozzá, maga a csillám az életben soha nem menne tönkre a mikrohullámtól.
De a sütőben ráfröcsög a zsiradék, ami később a mikrohullám hatására ráég, elszenesedik, a szén vezeti az áramot, ennek hatására átizzik, kiégeti még a csillámot is, pedig az elég sokat kibír egyébként.
Előbb kihagytam, amire még akartam utalni: ezért érdemes tisztán tartani.
Nem mintha Kínából nem lehetne olcsón rendelni és nem lenne egyszerű cserélni, de ha egy laikus meg akarná kímélni magát a bonyodalmaktól.
4-5 Mint írtam, nem értek hozzá, szóval köszönöm a kiegészítést. :) Tizensok éves mikró volt, úgyhogy én azt gondolom, bőven kiszolgálta magát, még akkor is, ha hasonló ráfröccsenés áll a háttérben. Mondjuk az olyan régi volt, hogy nem tudtunk hozzá új csillámlapot szerezni, pedig sokáig próbálkoztunk, szuper kütyü volt.
No mindegy, legalább ma is tanultam valamit. :) ezentúl különös figyelmet fordítok rá takarításnál
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!