Új gáztűzhely beüzemeltetését ki végezze el?
Hamarosan lehet beruházunk egyre, azt olvastam hivatalos márkaszerviz kösse be mert garancia vesztéssel jár. Valami ilyenen akadt meg a szemem, Zanussi típus lenne. Ők mennyiért kötnék ki a régit és kötnék be az újat?
Van egy gázszerelő aki 15 vállalja, csak azért kérdem, meg eszembe nem jutott hivatalos szakszervizt keresni.
Én villanyszerelő vagyok, sok új konyhában megfordulok, sokszor ugyanez a kérdés. Mindig azt tanácsolom hogy beüzemelem, ha nincs baja, akkor ennyi. Ha véletlenül valami rendellenes rajta vagy nem működik, jöhet a gázos. Már vagy 50 tűzhelyt kötöttem be aminek azóta rég letelt a garanciája probléma nélkül.
De volt olyan eset is ahol bekötöttem, kipróbáltam, de a tulaj a hivatalos út mellett döntött. Elektromos/villany tűzhely, kijött a márkaszervizes fószer részegen. Egy fél óra volt mire bekötötte, be akarta kapcsolni, nem ment. Itt közölte hogy villanyszerelővel be kell köttetni a kábelt, mert ő nem kötheti be. A tulaj megkérdezte hogy a 15 ezret egy 3 eres kábelt nem tud bekötni? Nem. Tulaj felhívott elmentem, bekötöttem. Bekapcsolta, működik. 15 ezer, itt írja alá.
Összesen így elment egy napja rá, mert a délelőttre megbeszélt érkezés helyett délután lett, meg én sem azonnal tudtam ott teremni és természetesen nen ingyen. Ez volt 3 ève, azóta 2x lejárt a garancia.
20 éve én is bekötöttem a saját új gáztűzhelyem. Műszerészként, műszaki emberként ez nem okozhat problémát, aki autót is szerelek néha, vizet is (magamnak), finommechanikát is, elektronikát is.
A tömítés szakszerűségével nem is volt gond, szivárgásjelző spray is volt, ami szappanos vízzel is helyettesíthető esetleg.
Viszont később jöttem rá, hogy a sütőégő lángját a beállítócsavarral kisebbre kellett volna venni, akkor talán nem égett volna meg betekintő üveg szilikongumijának alsó szegélye, amit azután ki is cseréltem újra.
A sütőégő ugyanis olyan erősen fújta gázt, hogy a lángot is néha elfújta az égőtől. Vagy úgyis mondhatnám "eldobálta a lángot" 1-2 centire.
Amikor egy barátnőm gáztűzhelyének kézikönyvében olvastam, hogy a lángot be kell állítani, akkor kapcsoltam. Az enyémnél ilyen leírás ugyanis nem volt (pedig az is új vásárlás volt).
Ennek megfelelően, a lángot a gyújtó alatti beállítócsavarral visszavettem annyira, hogy az égés nyugodt legyen az égő mentén, vagyis ne fújja el a lángot.
Tehát ez rámutat arra is, hogy bármilyen műszaki szakember valaki, lehetnek olyan tudnivalók, amit egyszerűen nem tud, mert nem ez a szakterülete, rutinja.
További tudnivaló, hogy a régi fémszövetes gumicsöveket már betiltották (egyébként is 5 évente cserélendő lett volna), mert a gáz amortizálja a gumi anyagát, szivároghat.
Most már csak fém bekötőcsöveket forgalmaznak erre a célra, ami rugalmas, nyújtható gégecső, jó ocsmány sárga színe is van neki.
Saját magad be tudod üzemelni.
Egy évet biztos hogy kibîr, kenjék a hajukra a garanciát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!