Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Megrázhat az áram ha leég a...

Megrázhat az áram ha leég a hajszárító motorja a kezembe?

Figyelt kérdés
Tegnap hajat szárítottam és picit büdös volt a hajszárító, aztán megszűnt a szag. Idén januárban vettem, 28.000ftos hajszárító szóval csak nem romlik el ilyen könnyen. De ha esetleg mégis leégne a motorja valami miatt és ez a kezembe történne , akkor akár az áram is megrázhatna? Hogy is van ez pontosan?

2018. szept. 23. 18:51
 1/7 anonim ***** válasza:

A műanyag burkolat nem ráz.

A motor pedig akkor is ráz, amikor még nem ment tönkre, ugyanis közvetlen kapcsolatban van a 230 V-tal, mint ahogy a fűtőbetét is.

Konkrétan a fűtőbetét osztja le a 230 V-ot a motor részére, utána van egy egyenirányító (DC-motor lévén).

Tehát az egész maga az életveszély, de azért van beburkolva, hogy ne rázzon.

2018. szept. 23. 18:59
 2/7 A kérdező kommentje:

Értem. Nekem eddig negatív tapasztalatom van a hajszárítókkal, mert csomó azt csinálta, hogy bekapcsolásnál csikorgó hangott adott egy ideig aztán nem, de azok utána hetekkel később már el is romlottak, leégtek. Azért vettem ezt a drágát mert ez talán nem lesz olyan..

Szóval akkor semmiképpen sem rázhat meg ha rendeltetés szerűen használom de mondjuk meghibásodik ott a kezembe?

2018. szept. 23. 19:06
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha így működne, szerinted forgalmazható volna?

Értem, hogy parázol miatta, de józan paraszti ésszel gondolkodj már el rajta.. Szerinted ha minden 3. embert megrázva random egy hajszárító, annak nem volna következménye?

A mai elektronikai kütyük okosabban, mint az átlagemberek.

2018. szept. 23. 19:13
 4/7 anonim ***** válasza:

Maga a hajszárító nem tud rázni, anyagai lángmentesek, vagyis nem gyúlékony.

A vezetékre kell ügyelni, hogy törés, sérülés soha ne keletkezzen rajta.

Nem árt tudni azt sem, hogy ha mégis érintkeznél fémesen a hálózattal, de a talpad száraz papucs stb. által szigetelt a talajtól, továbbá a másik kezeddel sem fogod a vízcsapot, így az áramkör nem tud záródni a föld felé.

Kétségtelen, hogy a száraz, szigetelt láb feltétele viszont épp ilyenkor általában nem adott.

Mindamellett egy hajszárítónál veszélyesebb lehet némelyik USB dugasztáp is (vagyis a laikusok által töltőnek nevezett tápegység), mivel itt a kimenettel galvanikusan lehet érintkezni.

Vannak ugyanis esetleírások, tapasztalatok, amikor ilyen tápegység belső zárlat miatt okozott balesetet, vagy jobb esetben csak anyagi károkat.

2018. szept. 23. 19:35
 5/7 anonim válasza:
...amúgy a hajszárítók ellensége lehet még a beszívott hajszál, ami rosszabb esetben rátekeredik a motor tengelyére, lefogja azt így aztán könnyen leég a fűtőszál, mivel túlmelegszik, és annyi... lehet, hogy a büdös egy beszívott, és elégetett hajszálból eredt
2018. szept. 23. 22:02
 6/7 anonim ***** válasza:
Többnyire a fésüléskor levegőbe kerülő apró hajszálat szívja be és annak az égett szagát érezni. A fi relé akkor is megmentene, ha eltörne a vezetéke.
2018. szept. 24. 07:11
 7/7 anonim ***** válasza:
Ha van fi-relé, az nem kötelező és sajnos nincs minden lakásban. Inkább ne fogdosd a törött vezetékből kilógó kábelbelet.
2018. okt. 4. 21:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!