Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Ha más fajta akkumulátort...

Ha más fajta akkumulátort rakok bele akkor működni fog e?

Figyelt kérdés
Adott egy Makita 6271 akkus fúró/csavarozó. Ebbe még Ni-cd akksik vannak. Ezek gyorsan lemerülnek. Ha veszek külön egy Li-ion 12V 3000mAh akksit és hozzá töltőt. Ezt beépítem a gyári cellák helyére. Akkor jól fog működni vagy van valami buktató az egészben? A töltő +akku 6000Ft. Egy új csavarozó ami már li ionos az meg 45000.. Nem lenne mindegy.

2018. szept. 16. 00:07
 1/5 anonim ***** válasza:

Át lehet alakítani, csak nem mindegy, milyen terhelhetőségű akkura gondoltál.

Hasonlóan a laptopakkuhoz, Li-ion telepekben szokott lenni egy védelem, aminek viszont van egy terhelhetősége, túláram-érzékelése.

A szerszámgépekhez való védelmek jóval nagyobb áramot engednek át, illetve kapcsolnak, amihez komolyabb MOSFET-ek vannak benne, illetve több párhuzamosan.

Például egy laptop akkukészlete is elvisz egy szerszámgépet, de a védelme már nem alkalmas erre.

Ezért ennek az a módja, hogy külön rendelünk védőpanelt Kínából és külön építjük hozzá a 18650 telepet, ami lehet kettesével párhuzamos is.

Ráadásul még a cellák csúcsárama sem teljesen mindegy, abból is ajánlatos szerszámgéphez való példányokat használni, ha valaki nagyobb igénybevételre hajt.

Méghozzá, egy kisebb Ah-kapacitású akku több áramot bírhat, de ha vagyis nem feltétlenül a nagy Ah-értékre kell hajtani. De ezt sem tudjuk, hogy paralel konstrukciót választottál-e (2 x 1,5 Ah). Vagy eleve szerszámgéphez való, védett pakkot.

Utána ott van még a feszültség kérdése. Ha névlegesen 12 V-os géped 10 db soros Ni-Cd akkuval működött (ami feltöltve kb. 13 V), ahelyett 3S Li-ion csomagot beépítve 11.1 V lesz a névleges feszültség, 12,6 V a töltött csúcs.

Tapasztalat, hogy így kicsit lomhább lesz a gép, de ez nyilván kitűnik a számokból is.

De ha 4S telepet építek be (14,8 / 16,8 V), pörgősebb lesz a gép.

Az egy tévhit, amikor egyesek a motort féltik, ezek a kommutátoros DC-motorok nem olyan érzékenyek egy kis feszültségtöbbletre, mint sokan képzelik.

2018. szept. 16. 10:14
 2/5 anonim ***** válasza:

"Ni-cd akksik vannak. Ezek gyorsan lemerülnek"

Csak a régiek, az elektródák szulfátosak, ami miatt önkisülés következtében a saját belő ellenállásán vész el az energia.

De cella csere megoldja a problémát.

A Ni-Cd akkuk jellemzően nagy árammal terhelhetőek, ha li-ion-ra váltasz, nem lesz olyan nyomatékos, nem lesz ugyanolyan erős a gép.

2018. szept. 16. 11:16
 3/5 A kérdező kommentje:

Első hozzászóló.

Mennyire viselné meg a motort a 16.8V ? Néztem hozzá bms-t is töltőt stb. CSak nem tudtam melyik a jobb. 3 vagy 4 cellásra csinálni.

2018. szept. 23. 16:15
 4/5 anonim ***** válasza:

Ahogy utaltam is rá, kipróbáltam mindkét variációt, az eredeti 10S Ni-Cd helyett (10 serial / soros).

Nekem szimpatikusabb volt a 4S, kicsit pörgősebb, ugyanakkor nem ment tönkre a fordulatszabályzó sem, motor sem.

Azt sem árt tudni, hogy a 16,8 V töltött feszültség úgyis lejjebb esik, már az első terhelésnél is, később még tovább.

Próbára összedobhatod védelem nélkül is, hogy melyik tetszik jobban.

A védelemnek több funkciója van, egyik legfontosabb, hogy az egyes cellákat nem engedi 2,5 V alá merülni.

Tesztelésénél ez nem probléma, hiszen töltött akkukat használsz, ami nem fog beesni 2,5 V alá.

Arra meg nyilván vigyázni kell, hogy zárlat ne legyen. Ez egyébként is elég kellemetlen része a munkának, hogy feszültség alatt, óvatosan kell dolgozni, az akkut nem lehet sajnos "kikapcsolni".

2018. szept. 23. 16:30
 5/5 A kérdező kommentje:
Nézegettem dolgokat a szereléshez. Nekem is jobban tetszik a 4s pakk a gyorsasága miatt. A bms amit néztem az 40A, 100mA balance-ot tud. Gondolom elegendő a 40A nem gondolnám hogy többet felvenne.
2018. szept. 24. 15:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!