A képen látható szobatermosztátot milyen másikra lehet/szabad lecserélni?
Van egy szobatermosztátom, ami nem igazán működik megfelelően, nem mai darab...
És azt szeretném tudni, hogy a képek alapján milyen féle modernebb (és akár digitális) termosztátra lehet lecserélni, és milyen módon.
Úgy értem gondolom áram ki, kábelek ki, régi eszköz leszerel, új eszköz felszerel, kábelek bekötése, áram be.
Szakember 3 hetet mondott, addig nem szeretnék várni, mert most nem kapcsol magától ki/be a termosztát, és kézzel meg nem szeretném babrálni áram alatt hogy ki/be kapcsolgassam...
Kinéztem már egy viszonylag olcsó modellt ami a "COMPUTHERM Q7" névre hallgat. Nem hiszem hogy nekem ennél drágábbra lenne szüksége, már persze ha ez kompatibilis a már meglévő rendszerrel.
Nem kell kézzel babrálni.
Kapcsold be állandóra és mikor nem kell húzd ki a konnektorból.
Vehetsz olyat is, csak betudod kötni?
Bármilyet feltehetsz, ami egy kontaktust zár, ha a hőmérséklet a beállított érték alá csökken. Akár egyszerű mechanikus tekerőset, akár digitálisat.
Csak két vezetékre lesz szükséged, a fázist fogja szakítani, a nulla nem fog kelleni.
Amit nem vehetsz: olyan digitális termosztátot, ami kommunikál a kazánnal, és a láng nagyságát is állítja, de ezek általában horror áron vannak.
Mondjuk én egy másodperc alatt megtaláltam a Q7 kezelési utasítását...
"A termosztát kimeneti reléje három potenciálmentes csatlakozási ponttal 1(NO); 2 (COM); 3 (NC) rendelkezik, melyek a hátlap belsõ oldalán, egy belsõ burkolat alatt találhatók. A szabályozni kívánt készülék két csatlakozóvezetékét fûtés szabályozása esetén a sorozatkapocs 1(NO) és 2 (COM), a relé nyugalmi
állapotban nyitott kapcsaira... ...kell csatlakoztatni."
"A képen látható szobatermosztátot milyen másikra lehet/szabad lecserélni?"
A maiak mind elemesek, azok közül bármelyik megteszi.
"Szakember 3 hetet mondott, addig nem szeretnék várni, "
Én ráérek ma is.
Még mielőtt bekötöm,
az 1-es (barna, ami nem kék...) a nulla, 2-es (zöld/sárga) föld, 3-as (fekete) a fázis.
Ezekből a volt 2-es (azaz zöld/sárga) megy Q7 2-es (COM) pontjára, a volt 3-as (azaz a fekete) megy a Q7 1-es (NO) pontjára. Barnát meg elkötöm...
Itt egy kép a régi MMG termosztát kapcsolásáról még:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!