230/400 V -os villanykazan bekotese halozatra (230v)?
Figyelt kérdés
Vasaroltam egy elektromos kazant, amelynek a kezikonyvebe irja hogy bekotese monofazisra az U, V, W sarkokhoz kell. Az lennem a kerdesem hogy ezekbol melyik a null, fazis illetve foldeles??? koszi elore is.
Az a baj hogy az U,V,W jelölése a háromfázist jelöli! Vagy csak 3 fázisra köthető vagy van egy N pont is
2017. okt. 10. 15:56
2/9 anonim válasza:
U V W összehidal, N a nulla, PE a föld. De ez a leírásában ott van.
2017. okt. 10. 16:03
3/9 Szirty válasza:
A választ már megkaptad. De engem érdekelne, hogy felkészültél-e arra hogy mekkora lesz a teljesítmény igénye?
2017. okt. 10. 17:34
4/9 A kérdező kommentje:
koszi szepen a valaszokat! Vegul en is rajottem ,mert kisse felre ertelmeztem a bekotesi utmutatot. Tenyleg ugy van ahogy irtatok: U,V,W osszehidal es = fazis, az N a null, a PE a foldeles. A terhelesnek is utanna neztem. 2.5 -es kabel van huzva kulon a kazannak, amely megbirja a 3kw, illetve a 6kw- os uzemmodban. Lehet maualias allitani ezt a kazant hogy mekkora teljesitmennyel mukodjon. 6kw= 6000w / 230 V = 26A - amit a vezetek meg kene birjon. :-))). koszi meg 1x. Respect!
2017. okt. 12. 07:49
5/9 Szirty válasza:
...hát nem is tudom. 26A 2.5-os vezetéken (remélem azért legalább réz) 32A-es kismegszakítóval... nem egy életbiztosítás.
2017. okt. 12. 18:02
6/9 anonim válasza:
2,5-es kábel 26A-re, ezt hol olvastad, hogy elegendő a keresztmetszet?
2017. okt. 13. 13:01
7/9 A kérdező kommentje:
"elektromos vezetekek terhelhetosege" - google.hu --> ott vagy 2-3 tablazatban is ezt irja. (Cu- rez vezetek van). Es 5 kw- al + vizmelegito (1.5kw --> 25A biztositek + oranal 25A diferencial biztositek (eletvedelmi)) es birja (a vezetek epp csak langyos:-)). (ha a hazban is nem indul egyszerre villanysuto + mosogep + fagyaszto. Mert akkor lecsap a fo 25A - dif.-es biztositek. KOszi a valaszokat
2017. okt. 24. 11:35
8/9 A kérdező kommentje:
amugy nem ez a fo futesem. Fas kazannal tuzelunk, a villany csak ilyen lecsi-pocsi idoben, vagy ha elmegyunk par napra itthonrol, hogy tartsa a 18 fokot legalabb.
2017. okt. 24. 11:37
9/9 anonim válasza:
Kérdező: 11:35
Nem tudom milyen táblázatokat nézel, de a jelenleg érvényes szabványok szerint az általad bemondott 26A-re legalább 6-os vezeték kéne. Miután a szóhasználatod alapján látszik, hogy semmit nem értesz hozzá, majd itt kérdezel, nem célszerű lehülyézni azokat akik esetleg segítenének. 2,5-es vezeték esetén 16A-es a megengedett védelmi készülék (mivel feltehetően falban, védőcsőben halad az órától a fogyasztóig a vezeték). A legtöbb táblázatban ma már a 25 fokos levegőben, szabadon szerelt (azaz nincs a közelében másik vezeték) esetre adnak meg egy "elméleti" értéket, viszont a telepítési környezet (falban, védőcsőben), vannak a védőcsőben más erek is (ha más nem a nulla amin szintén folyik áram mert egyfázisú a készülék) csökkentik ezt az értéket. Nem fogok itt most kábelkeresztmetszet méretezési oktatást tartani, mert elég bonyolultra sikerült az új szabvány, de a lényeg, hogy 2,5-es vezetékre 16A-snél nagyobb védelmet nem szabad tenni! Ha a készüléked működik akkor jó, ha nem akkor nagyobb vezeték kell. Az általad írt 26A-re niztonságosan 6-os vezeték javasolt (normál fal, védőcső esetén, úgy hogy nicns más áramkör, és tisztán ohmos fogyasztót feltételezve).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!