Klíma ha kint hűvös van mennyit fogyaszt?
Egy rendes inverteres klíma fogyasztása mennyire függ a külső hőmérséklettől? Kicsit nehézkes szellőztetni a lakásban a klíma meg szépen behozza a hideget, kint tartja a bogarakat.
Szóval az a kérdésem, hogy ha mondjuk szeretnék 25-26 fokot és kint meg van mondjuk 22 akkor kb olyan drága-e pörgetni a klímát mint ha mondjuk 33 lenne kint vagy lényegesen olcsóbb? Érdemes-e helyett inkább valami ventilátorral fújatni befelé a levegőt (ha van fent szúnyogháló akkor még annyira sem mozog a levegő)?
Őhm..a split klíma nem "hozza be" a levegőt, a szoba levegőjét hűti.
A külső és belső egység között csak a hűtőközeg (gáz) kering, egy zárt rendszerben.
Nézz utána, nem tudom leírni a zeljes működését.
Sokkal egyszerűbb, ha veszel egy szúnyoghálót, és kereszthuzatot csinálsz a lakásban. Mert ha nem is fogyaszt annyira sokat, akkor sem fog szellőztetni soha.
"Szóval az a kérdésem, hogy ha mondjuk szeretnék 25-26 fokot és kint meg van mondjuk 22"
Nekem is zavaros egy kicsit a kérdés, te akkor tulajdonképpen fűteni szeretnél nyáron a klímával???
Dehogy. Panel fel van melegedve, mondjuk 28-29 fok van a lakásban. Kint lehül az idő. Kérdés, hogy milyen a hatásfoka a klímának ha kint több fokkal hidegebb van mint a cél hőmérséklet.
Sajnos tényleg nem hül le a lakás egy sima szellőztetéstől.
"Sajnos tényleg nem hül le a lakás egy sima szellőztetéstől."
Egy sima szellőztetéstől miért hűlne le 40 tonna beton, ami a falazatod?
Mondjuk a lakás 80m2 3 méter belmagassággal, az 240m3, na ha ezt megszorzom a levegő sűrűségével, akkor nálad 312 kg levegő van. Mondjuk egy sima szellőztetéssel mindet kicseréled.
Teljesen egyértelmű, hogy a 240 kg levegő nem fogja lehűteni a 40ezer kilónyi falazatot. Ehhez egész éjszaka szellőztetni kell. Vagy járatni a klímát és fizetni a villanyszámlát.
Ha mondjuk 33 fok helyett 22 fok van odakint, akkor a klíma 10-15%-kal kevesebbet fogyaszt, ha hűtesz vele bent.
Ennyi elég lett volna:
"Ha mondjuk 33 fok helyett 22 fok van odakint, akkor a klíma 10-15%-kal kevesebbet fogyaszt, ha hűtesz vele bent."
Ez köszönöm.
Amúgy tényleg nem értem, hogy miért volt ez olyan bonyolult kérdés. Egyik elkezd magyarázni a klíma működéséről. Meg, hogy nem cseréli a levegőt. A másik nem érti, a harmadik meg a falak hőkapacitását elemezgeti. Lehet, hogy kicsit túlfogalmaztam, de a kérdés annyi volt, hogy hogyan/milyen mértékben változik a külső hőmérséklettől függően a klíma hatásfoka.
Ha jön az áhított lehűlés, én nagyon sokat szellőztetek, de a csak bukóra nyitott ablak felejtős! Az zajbeengedés, nem szellőztetés, én pont nyári lehűléseknél érzem ezt.
Egyébként én is klímában gondolkozom.
"Amúgy tényleg nem értem, hogy miért volt ez olyan bonyolult kérdés. Egyik elkezd magyarázni a klíma működéséről. Meg, hogy nem cseréli a levegőt. A másik nem érti, a harmadik meg a falak hőkapacitását elemezgeti. Lehet, hogy kicsit túlfogalmaztam"
A felesleges dolgokkal kicsit megzavartál bennünket, a lényeg meg, hogy odabent valójában hány fok van, az kimaradt.
Tudjuk, hogy kint 22 van és hipotetikus 33 fokhoz viszonyítunk. Azt is tudjuk, hogy 25-26-ot szeretnél. Csak azt nem tudtuk, hogy hány fokról kellene elérni a 25-26 fokot. Az sem volt tiszta, hogy most fűteni, vagy hűteni kell. Felette vagyunk a 25-26 foknak, vagy alatta?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!