Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Miért csinálta ezt a laptop?

Miért csinálta ezt a laptop?

Figyelt kérdés
Be akartam dugni a laptopomat tölteni. A csatlakozó vége nem volt a laptopban, csak a dugvillát dugtam volna a konnektorba,mikor nagy szikra, pukkanás és lecsapta a biztosítékot. Meg is kormolódott a dugasz. Utána felkapcsoltam, visszadugtam és azóta megy. Mi lehetett a probléma?Panelház, földelt konnektor,tavaly nyáron ellenőriztettem a konnektorokat. Valamiért túláramot kapott? Ugye nem fog kigyulladni a ház?
2017. jan. 31. 20:39
 1/3 Ypszilon1980 ***** válasza:

Nem gyullad ki, erre való a kismegszakító.

Nekem is csinált már ilyet, ezért szoktam előbb a konnektorba dugni én is.

Sok eszköz van rákötve arra a kismegszakítóra és a töltő meg hirtelen nagy áramot vesz fel, másik konnektorba kell dugni. Én sem értem az enyém miért ilyen, azért egy puffer kondit beletehettek volna a tápba, akkor nem csinálná ezt, vagy már régi és elpárolgott belőle az elektrolit.....

2017. jan. 31. 23:20
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszi szépen. Más konnektorba működik. Oda akkor nem dugom be többször :)
2017. febr. 3. 11:21
 3/3 D.O.81 ***** válasza:

Üdv!

A laptoptápokban az áramkör így kezdődik: Fázis pont - 2..3,15A biztosíték - zavarszűrőkör fázis bemenet - zavarszűrőkör fázis kimenet - diódahíd váltakozó bemenet egyik láb.

Diódahíd váltakozó bemenet másik láb - zavarszűrőkör nulla kimenet - zavarszűrőkör nulla bemenet - 10 Ohmos NTC - Nulla pont.

A diódahíd egyenáramú kimenetei közvetlenül, egy legalább 100 mikro Farad, 400 Voltos elektrolit kondenzátorra csatlakoznak.

Mivel nem tudhatod a dugó bedugásakor hol jár a hálózati feszültség szinusza, ami abban nyilvánul meg, hogy csattan egyet, mely annál nagyobb, minél közelebb vagy a szinusz tetejéhez, aminek a pillanatnyi legnagyobb értéke + vagy - 325V. Mivel a tápodban a kondi ki van sülve, ezért azt rövidzárnak lehet tekinteni. Ekkor csak az a 10 Ohmos NTC van a kondi és a hálózat között. Ez pillanatnyi indulóáramként 22A áramot jelent, ami az ellenállás melegedésével gyorsan nő, majd a kondi töltöttségével csökken. Ez főleg akkor jön létre, mikor 325V környékén jár a hálózati szinusz. Ilyenkor az áramerősség rövid időre 50A fölé is kerülhet. Ez az érték a 6A-s és a régebbi 10A-s kismegszakítókat működtetheti. A 16A-s kismegszakítók nem fognak reagálni.

A lakás egyben marad, nem fog kigyulladni, de a kilazult kötéspontokat erősen igénybe veheti, ami esetlegesen a hálózat egy részének üzemképtelenségét okozhatja.

Üdv.

2017. febr. 6. 13:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!