Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Split klíma beszerelése házilag?

Split klíma beszerelése házilag?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Műszaki végzettségemnél fogva érzek magamban affinitást meglévő, vadonat új, on-off típusú fali klímám beszereléséhez. Utánaolvastam a hogyanoknak és a mikénteknek, de az érdekelne, hogy a rézcsövezésnél amikor a peremeket kialakítom peremezővel, akkor kell-e oda bármi tömítő anyagot is kenni vagy egyszerűen a réz sajátosságainál fogva képes lesz teljesen jól tömíteni ha megfelelő a peremezés és a meghúzás is elegendő (se nem túl se nem alul húzott) ? A vákuumozást ha szerelőre bízom, eljönnek vajon megcsinálni akkor is ha a többi dolgot már megcsinálom magamtól előre, precízen mint amikor az ember saját magának nagyon nagy gondossággal csinál valamit? Köszönöm a segítő válaszokat! (A kültéri egységben benne van a hűtőközeg és 3 méteres csőszakaszra lesz szükség egyik 6mm-es cső másik 10mm-es).

2015. dec. 23. 11:00
 1/9 anonim ***** válasza:
58%

Nem szerelhetsz.

már a klímások is szívják a fogukat, annyi féle papír kell, és olyan célszerszámok, amiket egy klíma kedvéért nem éri meg beszerezni.

Ha össze is taknyolod, nem fogsz találni klímást, aki fel meri tölteni hűtőközeggel, és be is üzemeli.

2015. dec. 23. 12:53
 2/9 anonim ***** válasza:

Jól mondja az előttem szóló..még a boltban is van valami macera, hogy nehogymár házilag barkácsolja valaki...

Ha mégis vágysz a szerelésre önbecsülést javítandó, javaslom előtte szerezz egy igazolványos, nyílvántartott klímást, aki szemhunyva segít, és csak a töltésnél veszi kézbe a dolgot.(ne csodálkozz, ha nem tudsz spórolni az ügyön. Az igazolvány megszerzése, a szerszámok, és a mosó, a gáz sem olcsó..megasztán élnie is kell valamiből. Nos ezt hívják haszonnak.)

szigorú előírásokat hoztak, asszem nem véletlenül.

Egyébként van már újabb, jobb, másfajta kötés is, kérdezz rá...

Az kevés, hogy a kültéri egységben bennevan a hűtőközeg...még át kell tisztítani a rendszert is, meg egyéb hókuszpókusz...

2015. dec. 23. 13:51
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, most valaki olyasvalakiét szeretném kérni aki tényleg klímás vagy gyakorló hő és hűtéstechnikai energetikus mérnök. Én is mérnök vagyok és azért azt tudom, -veletek ellentétben- hogy a kültéri egység gyárilag fel van töltve megadott mennyiségű hűtőközeggel, grammra megadott érték alapján, ami típusonként 4 - 5 méter csőhosszig elegendő. Tehát hűtőközeg utántöltést rátöltést csak rossz szerelés következményeként vagy hosszabb csőszakasz kialakításánál kell eszközölni. Több klíma beszerelésénél is jelen voltam, ahol tudom, hogy csak le kell vákuumozni a rendszert majd ha a vákuum megtartási teszt jó, akkor lehet KINYITNI a kültéri egység réz csapjait amiből a hűtőközeg feltöltheti az így elkészült rendszert. Szóval a gyakorlati kérdésem még mindig fent olvasható. Köszönöm annak aki érdemben megválaszolja ezek fényében.
2015. dec. 23. 19:28
 4/9 A kérdező kommentje:
Jah, pont az ilyen "ködösítések" és kartellesedés miatt van szigorú titokban tartva az is, hogy a klíma beszerelés nagyon preciz szaktudást és igazolványokat igényel. Ellenben bármely gázszerelő meg tudja csinálni aki réz csövezésben gyakorlott, egy nevetségesen csekély villanyszerelési ismerettel rendelkezik és netán tud kölcsönbe szerezni egy vákuum szivattyút valakitől. Ez nem bonyolult dolog, csak van egy két hasznos tanács ami ilyenkor jól jön. Meghúzási nyomaték a réz csövezésnél (körülbelül) illetve peremezésnél tanácsok, tömörség elérése megadott nyomásra.
2015. dec. 23. 19:32
 5/9 anonim ***** válasza:
46%

A tipikus köcsög agyatlan diplomás, aki veri magát a szaros papírjára.

Ha valóban csak halvány fingod lett volna a témáról, nem jössz ide kérdezni.

Te vagy félművelt szakbarbár barátom az igazi szakemberek életének megkeserítője. Mert olyan kevés tudás ragadt rád azon a fene nagy egyetemen a büfé-ruhatár szakon, hogy még azzal sem vagy tisztában, hogy mennyi mindent nem tudsz. Innen továbbfejlődni esélytelen, ahhoz kéne egy kis szakmai alázat, de úgy tűnik hogy azt nem tanították...

2015. dec. 24. 00:19
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem nagy ördöngösség:

[link]

2015. dec. 24. 07:56
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Igen, én vagyok az az agyatlan szakbarbár, aki gyakorló mérnökként bele merészel ütközni egy olyan problémába amivel még nem találkozott és KÉRDEZNI mer olyanokat akik már megoldották a problémát, valamint van annyi affinitásom, hogy bele merjek kezdeni olyasmibe is amivel még nem találkoztam, hiszen nem csak feladatot hanem tanulási lehetőséget is látok benne! Persze vannak akiket a műszaki szakmák csak feladatként, munkaként sőt teherként élinek meg, de hidd el vagyunk páran akik megalapozott tudás birtokában szeretünk kihívások elé állni és olyanokat is megoldani preciz módon ELŐTTE KÉRDEZVE és felbecsülve a szükséges tudást, amit még korábban nem tettünk. Ha minden kis otthoni "maszek" autószerelő, aki tuningolja a zsiguliját, autószerelőhöz menne ha szelephézagot kellene állítani azt hiszem nem tartana ott a műszaki világ ahol tart. De Te bízz csak mindent szakemberre, mi pedig maradunk azok akik kijárunk pár iskolát azért, hogy kellő, megalapozott tudásra tegyünk szert, mérnökként elhelyezkedünk olyan cégnél ahol változatos műszaki feladatokat kell nap mint nap megoldani és így gyakorlatot szerezve bele merünk olyasmibe is kezdeni segítő, JÓ SZÁNDÉKÚ (mert hogy vannak ilyenek) szakemberek, gyakorló szerelők segítségével, amikhez a szakbarbárok kérdezés és előzetes ismeretanyag feltárása nélkül kezdenének neki. A segítő válaszokat pedig köszönöm szépen még egyszer, a kritikus hangoknak pedig üzenem, hogy több önbizalom az élethez, több alapismeret és utána nem lesz olyan nagy feladat semmi sem, ha előzetesen informálódsz hozzá ahogyan én próbálom tenni gyakorló, jó szándékú szakemberektől ezen a felületen keresztül.

2015. dec. 24. 12:30
 8/9 anonim ***** válasza:
89%

Itt is vannak jó ötletek:

[link]

2015. dec. 24. 15:05
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Ezt nem láttam korábban. Nagyon jó!!
2015. dec. 25. 09:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!