Az egyfazisu aszinkron villanymotornál mi kapcsolja a segéd fázist? Ha elromlik mi a megoldás úgy hogy automata legyen az indítás . Szóval ne kelljen gombot nyomogatni
Üdv!
Kérdésedből nekem az jön le, mintha hűtőgép kompresszorod lenne. Abban van egy klikszonnak nevezett állatfajta, mely addig tartja üzemben a segédfázist, amíg a motoron a névleges áramnál nagyobb áram folyik. Kondenzátoros motoroknál a kondi az esetek döntő többségében mindig közvetlenül össze van kötve a géppel. Kivétel a forgásirány változtatási lehetőség, illetve amikor a gépet nehéz-indítani kell, mert ilyenkor a kondi akkora áramot hajt a segédfázis tekercsen, hogy az a túlterheléstől tönkremegy, ha a kondit nem kapcsolják le róla.
Ezenkívül van egy kis teljesítményű motoroknál elterjedt megoldás, mikor a segédfázis tekercs rövidre van zárva gyárilag. Ekkor a segédfázis tekercs menetszáma 1-3 között változik, átmérője a 3 mm-t is elérheti. Ebben az esetben a második fázis mágneses terét a rövidre zárt tekercselés hozza létre nagyjából 90 fokra főfázishoz képest.
Számodra a megoldás a következő: A nyomógombbal párhuzamosan be kell építeni egy időrelét, melynek időművét úgy kell beállítani, hogy az csak az indítás idejéig kapcsoljon.
Üdv!
Én egy kiszuperált pillanatforrasztó pákából csináltam relés indítást.
Ahová a pákahegy kell, azt sorba kötöttem a motor főtekercsével.
Ahová eredetileg az áram megy a pákára, a tekercsre relét kötöttem. Elég sokat kellett kísérletezni hogy találjak olyat amivel időben elenged ha lecsökken az indító áram, még egy 40-es izzót is rá kellett kötnöm. A relé pedig a segédfázist kapcsolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!