Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Földelő szondának hány méteres...

Földelő szondának hány méteresnek kell leni?

Figyelt kérdés
sorház ahol lakom, és nincsen kiépítve, csak nulla!~25 éve lakunk itt, és most tudtuk meg amikor a szomszédom klímát akart beszerelni..Kérdésem: földelő szondát hány méterre kell leverni,-hány méter hosszúnak kell lenni? Én is leverhetem a pincébe, anyagom 2,5 cm tömör hengerelt acél, ami 2 db-ból lenne összehegesztve (125 cm / db)Házi vízmű is kivan építve és szeretném szakemberrel a fi relét is beköttetni..

2015. júl. 29. 14:48
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ne kísérletezz ezzel. A jó szonda tűzihorganyzott köracél,amire 10 centi hosszan egy bajusz van hegesztve...

A villszer boltokban van készen.

Maga a méretezés függ a talajtól,hogy homok,feketeföld,vagy köves a talaj.

A jö földelés ellenállása nem több,mint 10 ohm.

2015. júl. 29. 23:13
 2/6 Joe.38 ***** válasza:
90%
Enyém a jobbtól is jobb. Leástam egy métert. Fúrtam le még egy métert így beütöttem 22 mm rézcsövet úgy 2.3 - 2,5 méterrr cső így eltünt. Horganyzottól tovább fog tartani. Teteje átfúrva bele 6 -os kromacél csavar és ugye 6 mm vezeték csatlakoztatva. Nekem sodort lett rá illesztve, sőt rá is forrasztva csavarozáson túl. 100 év + 10 és a tökéletestől is tökéletesebb.
2015. júl. 30. 07:27
 3/6 A kérdező kommentje:

Hallottam pl 22-es beton vasat vertek le -sajna nem olvastam a méterről, és [b ti sem adtatok rá választ /b]!! A szomszédom is villanyászboltban vette 25 mm fekete tömör és a végére ~50 cm laposvas hegesztve! ~6 ezer Ft-ért. Ami nem volt 2 m.

Várom a segítő szándékot-köszönöm.

2015. júl. 30. 11:05
 4/6 anonim ***** válasza:

Már kaptál jó választ..de azért sosem elég.

Szóval csakis tüzihorganyzott, erre a célra készített rudat üss le..ennek megvan a csatlakozójais..a földelővezeték az első dobozig nem lehet vékonyabb, mint ahány amperes a főbiztihez csatlakozó fázisvezető..

..ha nem akarsz sokat költeni, akkor több huszas-huszonkettes betonvasat is leverhetsz lehetőleg vizes helyre, aztán összekötöd őket egy tizes betonvassal...persze hegesztve.

ha van kút a közelben, akkor az a nyerő.

A földelési ellnállás inkább 1 ohm legyen..nézz utána, és számítsd ki...

kivéve, ha FI relé lesz mindenhol.

2015. júl. 30. 17:30
 5/6 A kérdező kommentje:
"sosem elég" :) olvastam már ellentétes véleményeket! Igen v.szinű betonvas, és a fi rellé lesz. Köszönöm mindenkinek-ment a zöld!
2015. júl. 31. 08:39
 6/6 fuloppal válasza:
100%

Sziasztok!

Nem mai téma, de pár apróságot kiigazítanék!

A földelés nem abból áll, hogy leütünk egy vasat!

A vason keletkező minimális rozsda is már olyan szintem szigetel, hogy a földelésed olyan lesz, mint ha egy darab műanyag lenne. Könnyen leelenőrizhetitek, multimétert az ohm-ra tekered, a két pálcát hozzáérinted és semmit nem fog mutatni, egy vizes fadarabnak nagyobb az ellenállása mint egy rozsdás vasnak!

Ezért is ajánlott a tűzihorganyzott acél! Az acél minősége sem mindegy, a betonvas nem jó, az N75, B60 nem vezet jôl, még akkor sem, ha horganyzott.

A rézzel ugyanúgy a korrózió a probléma! Írta itt valako, milyen jó földelést csinált rézcsőből, majd képes volt rákötni egy 6mm2-es vezetéket, amikor minimum 16mm2-es a szabvány!

Fontos megérteni, hogy a földelésnél nem a vezetőképesség a legfontosabb, hanem a leadóképesség, a felület!

Ezért is a legjobb földelő anyag a rozsdamentes de méginkább a saválló acél! Tudjuk, nem olyan jó az elektromos vezetőképessége, ezért vezetéket nem is készítünk belőle, de egy minimum 20mm-es azaz 314mm2-es rúdnál már teljesen elhanyagolható a vezetőképessége, esetleg egy 3mm vastag falú 1colos csőnél 316L minőségű csőnél!

Egy 15 éve leásott savállót nézel multiméterrel,tökéletes ellenállást fog mutatni, ugyanez horganyzottnál is, minimális eltéréssel, kicsit gyengébb lesz, vasnál vagy réznél esetleg alumíniumnál pedig a korrózió miatt szinta semmit nem fog mutatni, használhatatlan!

Még egy fontos szösszenet, sokan spôrolás miatt fognak egy acélrudat, lefújják horganysprayvel, a lelkesebbek már bele is égetik gázperzselővel... Ugyan véd a rozsdásodástól, vezetőképes is a felülete gyengén, de a festék akrilgyanta alapú, csak a hegesztési illesztéseket fújjátok cink, réz vagy grafit sprayvel, ne a teljes felületet!!!

És még végezetül a horganyzás, mert az sem mindegy:

Föld alá sokkal jobb a tűzihorganyzott mint a galvanizálással, egyenárammal horganyzott acél!

Szóval a lista:

1. saválló

2. rozsdamentes

3. tűzihorganyzott

4. galvanizált

5. réz

a többi felejtős! Kivétel a betonba ágyazott lágyacél, de azt most itt nem állok neki részletezni!!

2021. máj. 27. 18:12

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!