Védőföld VS FI-relé?
1: A vízvezeték külön védőföldet kap.
2: A konnektorok szintén.
3: Ha a Vízvezeték védőföldje be van kötve, a FI Időnként leold.
4: Ha a konnektorok védőföldje mind be van kötve, a FI egyből leold.
Hol jön létre a potenciálkülönbség?
(a villanybojleren, mosógépen kívül, mert ha ki van húzva, akkor is ugyanaz a jelenség tapasztalható)
Hi,
Az életvédelmi relébe csak Fázis, és a Nulla van bekötve, méri a két vezetéken lévő áramot, és ha a különbség pl. 20mA-nél nagyobb, leold.
Akkor keletkezik ez az áramdiffi, ha pl. megfogjuk a fázist, és testünk ellenálásának köszönhetően áram indul a föld felé, lecsap a fírelé népiesen mondva. ( ne próbáld ezt ki azért ;) )
Az ÉV relé elengedhetetlen kiegészítője egy jól kiépített és rendszeresen karbantartott EPH, ahol az összes földelés egyenpotenciálra van hozva, majd ez megy bele a valós földbe.
Tehát a külön földelés a vízvezetéknek eleve nem jól hangzik.
Javaslat, húzz ki minden fogyasztót, kapcsolj le minden lámpát.
Ellenőrizd nincs e valahol zárlat. Majd indítsf egyesével a fogyasztókat, ( pl egy lámpa start, várj két három percet, következő...) Ha szerencséd van meglesz a bűnös. Egy nedvesebb fal, egy mikro, talán a hűtő tud emiatt kellemesen szívatni, vagy egy asztali kislámpa...
Igen, tedd azt, amit az előttem szóló..kicsit pepecs meló, de célravezető..a vízcső nálam is le van földelve egy távolabbi kótba vert szondáról..
nekem még nem oldott le a 30mA-es, igaz a villanybojlert kicseréltem gázra.
Ma már elengedhetetlen egy lakás védelme FI védelemmel..
Baromijó, ezért élek(még)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!