Üdvözletem! 200l-es villanybojler tartályából csinálhatok-e kompresszortartályt? Kb. mennyire van túlbiztosítva egy 8bar os tartály, Bírna-e 10 bar-t?
Nem javaslom.
Lehet hogy elbírja örökké vagy egy darabig, ki tudja, semmi garancia rá. Főleg ha korrodált. Nem arra lett méretezve.
Szerezz inkább bontott teherautó légtartályt.
Dehogynem!
Nekem egy 2hengeres Zil kompresszorom van. Ékszíjjal,1100w-s villanymotorral hajtom. Egy kb 2 évtizedes Hajdú villanybojler tartályom van hozzá,és 13~14 barig nyomom föl-gond nélkül.
Az a helyzet, hogy míg a folyadékok gyakorlatilag összenyomhatatlanok, addig a gázok összenyomhatóak. Egy 200 literes tartályba 200 liter folyadék van 1 bar-on is és 10 bar-on is. Ha kihasad, csak kifolyik egy kis víz.
De ha egy 200 literes tartályt levegővel töltesz, akkor 1 bar-on 200 liter levegő van benne 5 bar-on már 1000 liter 10 bar-on már 2 m3 levegő van benne, és ha nem bírja el a nyomást fel is tud robbanni, és a robbanásban repülő darabjai megcsonkíthatnak, vagy meg is ölhetnek, és romba dönthetik a helyiséget, ahol elhelyezted.
Alapvetően máshogy készítik azokat a nyomásálló tartályokat amelyekben folyadékot tárolnak, és máshogy, amelyekben gázokat. A gázok tárolására alkalmas edényeket minimum a névleges nyomás duplájára méretezik (és erre is nyomáspróbázzák) és mindegyiknek kell legyen biztonsági lefúvató szelepje, ami automatikusan kifúj, ha a névleges nyomást meghaladó nyomással próbálod megterhelni.
Én sem reszkíroznám a víz tárolására tervezett és méretezett eszközt sűrített levegővel használni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!