A mikrohullámú sütő hogy tartja "magában" a mikrohullámokat?
Az az érzésem, a kérdező a faraday-elvre kérdez rá, és a válaszadók is ezt próbálták körbeírni.
Eszerint a zárt térbe nem jut be elektromágneses sugárzás, és fordítva, nem is jut ki onnan.
Azonban ki kell ábrándítsam a mikrohullámú-sütő hívőket. A mikróból simán kijutnak az egyébként nem veszélytelen sugárzások.
Aki nem hiszi, tegye be a mobilját, csukra rá az ajtót és hívja fel magát egy másik készülékkel. A telefon ki fog csöngeni.
Ez azt jelenti, hogy a mikró egyáltalán nem tökéletes faraday-kalitka, azaz a sugárzás kijut.
A mikró nem tartja tökéletesen magában a káros mikrohullámot.
Ui. amíg a telefonod a mikróban van, igyekezz a mikrót nem beindítani... Tönkremegy az erős sugárzástól a telefonod hidd el...
"A mikróból simán kijutnak az egyébként nem veszélytelen sugárzások."
Valamennyi nyilván kijut, de a veszélyessége függ a teljesítménytől is!
"Aki nem hiszi, tegye be a mobilját, csukra rá az ajtót és hívja fel magát egy másik készülékkel. A telefon ki fog csöngeni."
Nem mikrohullámokkal kommunikálnak a mobilok, ezért egy ilyen kísérletnek semmi értelme
A mikrohullámú tápvonal elvéből adódóan egy üreges fém falú cső vezeték eljuttatja a mikrohullámú teljesítményt az úgynevezett sütő térbe. Ott általában egy csillám lap szokta lezárni a becsatoló nyílást, ami ha zsír kerül rá, akkor elkezd égni és szenesedni szikrázás közepette. Azt ilyenkor elég kitörni onnan. Attól kezdve nem lesz szép lezáró ablak a mikrohullámú becsatoló tápvonal becsatoló nyílásának a tewtején, de ez nem befolyásolja a működését.
Ha viszont a sütő (főző) térben nincs semmi olyan anyag amiben a hullámok átalakulhatnak hővé, akkor a visszaverődő teljesítmény tönkre teszi a mikrohullámú generátort, vagyis a magnetront, ami a mikrohullámokat létrehozza.
Ezért nem célszerű pl csak fél pohár kávét melegíteni benne vagy pl a mikrós kukoricától is könnyen tönkre mehet a sütő néhány pattogtatás után. Nekem már az évek folyamán sikerült kettőt is így tönkretennem. Azóta már vigyázok, hogy mindig legyen benne elég mennyiségű (melegítendő) terhelés. Legfeljebb ha nagyon kevés ételt teszek bele, akkor mellé szoktam tenni egy csésze (legalább 2 dl) vizet és így együtt már elegendő tömeget képez a bármilyen kevés kis kávéval, hogy ne legyen terheletlen a magnetron.
Egyszer próbáltam egy mikrohullámon működő detektorral a bekapcsolt sütő körül méregetni, mi jön ki belőle. Hát, nem sok. Az ajtó résénél is csak nagyon kicsit mozdult meg az indikátor műszer. A mobil telefon amit szorosan a fülünk mellé szorítunk, az jóval, akát százszor is nagyobb sugárzást okoz, mint ami a sütő ajó környékén üzem közben mérhető egy jó sütőnél. Érdekes, a bekapcsolt és működő mobilok fül közelébe helyezésétől senki nem fél.
Pl egy 144 MHz-es 3 Wattos rádió antennája közelében a fénycső is világít. Már próbáltam. Sőt egy 27 MHz-es 4 Wattos CB készülék jól rezonanciára hangolt mobil antennája mellett is világított a hosszú neon cső. A mikró mellett természetesen ez nem történik meg, mert abból ennek csak az éppen alig mérhető töredéke lép csak ki.
A mikró ajtaján fúrt kicsi lyukak a 2.4 giga Hertzen jól árnyékol. Más frekvencián pontosan nem tusddom mennyire árnyékol. nyilván ott is kell neki, de ezek a készülékek úgy lettek kialakítva, hogy a legkisebb jelet is érzékeljék eé felerősítsék lehetőleg használhatóra. Szóval a mobilos teszt nem sokat mond az áthaladó kicsi energia elég a mobil működéséhez, ami senkinek nem árthat. Már csak azért sem, mert ha beszélünk a fejünkhöz szorított készüléken akkor akár több százszoros lehet a fejünkben elnyelődő teljesítmény ahhoz képest, ami a mikró ajtó mellett fél cm-en belül mérhető. Viszont ilyen közel re sohasem megyünk a működő sütőnél. A sugárzás viszont a távolsággal arányosan négyzetesen csökken.
Vagyis a mikrosütő csak akkor okozhatna veszélyes sugárzást, ha valaki ki iktatná a retesz feltételeket és ki tudná nyitni az ajtót működés közben.
Látom, mondott hasznos szakszerű dolgokat a helyi szerviz halandzsa-ügyi fő előadója is. Ha eltűnik valami akkor hozzá kell fordulni, hogy na gyorsan add elő.
Ez hasonló beosztás mint a televíziónál a fővilágosító.
Erről van egy történetem.
Egyszer nagyon régen egy vidéki fejkendős néni feljött Pestre és elment a Magyar Televízió épületét megkeresni. Köszönt udvariasan a portán. Elmondta, hogy messziről, Nyírparasznyáról jött Pestre, hogy megkeresse a tv-nél a fővilágosítót, de majd csak neki mondja el amit kérdezni akar.
Faggatta is a portás, hogy miért is keresi, de a néni nem tágított. Mással nem is akart szóba állni, csak a fővilágosítóval.
Végül előkerült a fontos ember és megkérdezte, mi lenne az a fontos dolog amiért éppen őt kereste Nyírparasznyáról a nénike.
Mire a néni bizalmasan megszólal azér' jöttem magáhó kedvesem, mert a tv híradót nézem és nem értettem meg mindent. Aztán nem tudtam kitől lehetne megkérdezni és ki volt írva, hogy maga a fővilágosító, ezér' ide jöttem magához fővilágosítást kérni.
;-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!