Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Ha egy gép 500wattos teljesítm...

Ha egy gép 500wattos teljesítményű akkor mit jelent rajta hogy 1,3 lóerő?

Figyelt kérdés
2014. nov. 25. 11:33
 1/9 Gabba8303 válasza:
mi ez a szerkezet? Ha valamilyen áttételes hajtás akkor előfordulhat, hogy az 500w a meghajtóra, az 1,3le pedig a munkára fogható teljesítményre utal.
2014. nov. 25. 12:01
 2/9 anonim ***** válasza:

Jól nézted azt az 500 wattot?

Teljesítményt sehonnan sem lehet nyerni. Ha 500 watt a meghajtás, lehet utána akármilyen áttétel, csak 500 wattnál (0,68LE) kevesebb jöhet ki belőle. Ami változhat, aza fordulatszám és a forgatónyomaták, de több teljesítmény nem jöhet ki, mint amennyi bement.

2014. nov. 25. 13:02
 3/9 Gabba8303 válasza:
pesten van egy nagyszerű nyilvános kisérlet (nem tudom hogy megvan e még) ahogy adott egy áttételsor, egy komplett autó és a kötél vége ahol te könnyedén egy kézzel felemelheted a másfél tonnás autót. valóban nem te lettél szuperman, de a leadott teljesítmény a csigasor végén jelentősen megnőtt. Olvass utána mi is az a lóerő.
2014. nov. 25. 13:50
 4/9 anonim ***** válasza:

Ha oktatni akarsz valakit, inkább te olvass utána annak, hogy mi a lóerő. Mert szemmel láthatóan fogalmad sincs róla.

1 lóerő teljesítmény szükséges egy 550 font tömegű test 1 láb magasra emeléséhez 1 másodperc alatt. Metrikus mértékegyság-rendszerben egy 75 kg tömegű test 1 másodperc alatt 1 méter magasra emeléséhez szükséges teljesítmény az 1 LE.

A kísérletet ismerem, a csigasor végén semmiféle teljesítmény nem nőtt meg. A munka = erő x elmozdulás. A teljesítmény pedig a munka / idő. Ugyanazt a munkát ha kétszer annyi idő alatt végzed el, akkor fele a teljesítményed.

Ha egy 1500 kg tömegű autót sikerülne 1 másodperc alatt 1 m magasra emelned, akkor a teljesítményed 20 LE. Ha ugyanezt 20 másodperc alatt teszed meg, akkor már csak 1 LE a teljesítmény. Ha csak 10 centiméterre emeled meg ennyi idő alatt, akkor 0,1 LE. Csigasor segítségével ez már hihető. 150 N erővel (15 kg konyhanyelven) kéne 10 méternyi kötelet húznod 20 másodperc alatt. Ez már egy átlagember teljesítménye. A végzett munka ugyanannyi, mint amikor a csápos emelő a szervizben ugyanezt az emelést 2 másodperc alatt végzi el, csak az emelő teljesítménye 1LE, mert tized annyi idő alatt végzett ugyanannyi munkát.

2014. nov. 25. 15:00
 5/9 A kérdező kommentje:
Ez egy Kitchen Aid robotgép, és az oldalára 1,3hp van írva (azt megtudtam, hogy a hp az lóerő, visszaszámolva kb 960watt, de a gép aljára és dobozára 500watt van írva mint áramfelvétel. Akkor most a gépnek mennyi a teljesítménye? Tehát 500watton vagy 960 watton dolgozik? Az már egy másik kérdés de kevésbé fontos, hogy mennyit fogyaszt :))
2014. nov. 25. 15:53
 6/9 anonim ***** válasza:
Kitchen Aid 1.3HP a gép típusa. Nem a teljesítménye.
2014. dec. 5. 18:50
 7/9 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó hozzászóló!

Ezt most sajnos rosszul tudtad, mert nem ez a típusa, a típusa a száma, és a hp az lóerőt jelent, tehát sehogy se a típusát. Nézz szét a neten, és ha találsz olyan típusú KA gépet aminek 1,3hp a típusa akkor én emelem kalapom az elmúlt három évben nézegetem a gépeket és ilyet sehol se találtam.

2014. dec. 6. 11:36
 8/9 anonim ***** válasza:
2014. dec. 6. 12:30
 9/9 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

Ebből nem tudom meg a kérdésemre a választ :)

2014. dec. 7. 11:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!