Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Hogyan a legtakarékosabb a kazán?

Hogyan a legtakarékosabb a kazán?

Figyelt kérdés

Sziasztok, külföldön élek egy albérletben és egy olyan kazán van a házban amit bérlek ami egymaga képes fűteni, és az átfolyo vizet melegíteni, mindkettőt egyszerre nem teszi.

A kérdésem az lenne hogy melyik esetben takarékosabb a műkődése:

1, ha melegviz hőmérsékletét beállitom h ne legyen több 42 foknál és ezután ha melegvizre van szükségem a hidegvizet ki se nyitom mellé (számomra ez a kényelmesebb)

2, ha 70-80 fokosra van állitva, és hideg vizet nyitok mellé (ezzel az a bajom h joideig állitgatni kell mig nem égeti szét a kezem meg nem is tul hideg, és ugyeaz álllitgatás meg probálgatás is idő...)

kérdésem h melyik verzio a takarékosabb. nem feltétlen az állitgatás ideje alatt elpazarolt energiárol és vizről van szó, hanem inkább egy 15 perces zuhanyzásról.

A másik kérdésem ugyanezzel a kazánnal de a fűtés rendszerrel kapcsolatban, hogy melyik takarékosabb? ha fixen 20-21 fokra állitva hagyom, vagy ha amikor elmegyek itthonrol lecsavarom és mikor hazajövök ujra fűtöm a lakást? (ilyenkor úgy pörög a gázóra mint a frisbi :)

Ami még támpont lehet h a háznak nem telejsne tökéletes a szigetelése, ami azt jelenti h nem pocsék de nem is tartja meg a meleget olyan nagyon sokáig. ha pl 20 fokra befűtők és éjjelre kikapcsolom, akkor mondjuk reggelre kb 8-9 óra altt visszahül a nappali olyan 16 fokosra.

Van olyan ismerösöm nemmessze aki még be se kapcsolta a fűtést de nekem már muszáj mert fázok :)

A tanácsokat előre is kösz, és bocsi ha hosszú voltam.

2014. nov. 5. 21:35
 1/3 Dreigang válasza:

A használati meleg víz hőfokát 42-re venni jó ötlet, és a forrázás is kizárva, meleg víznél mindenképpen ez a legspórolósabb. Ennél jóval magasabbra csak akkor érdemes, ha a vízhozamot akarod növelni, pl. valaki mosogat is, míg zuhanyzol.

A fűtéssel akkor lehet spórolni, ha az optimális hőmérséklet mellett a fűtés minél egyenletesebb.

Pl. az esti-nappali hőmérséklet között 1-2 fok különbséget érdemes beállítani max..

2014. nov. 6. 01:23
 2/3 anonim ***** válasza:

42 fok legyen a melegvíz és ne keverj hozzá hideget.

Ha nem vagy otthon csavard le a termosztátot.

Amikor visszaindul akkor valóban fogyaszt, de amikor letekered pl. 15-re akkor órákig be sem kapcsol, ugye? Csak azt nem látod.

A megtakarítás ott van hogy 15 fokon tartani az épületet kevesebb energia mint 20 fokon. Amíg alacsonyabb a belső hőmérséklet addig kisebb a hőigény. De azért ne menjen a komfort rovására!

2014. nov. 9. 15:42
 3/3 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat, a melegvizet belőttem 42 fokra. amúgy nem vagyok uj a házban, Egy időben úgy csináltam ahogy irta a második válaszadó, hogy mikor elmentem levettem 16 fokra (ilyenkor bizonyára nem is nagyon ment napközben), amikor haza akkor vissza 19-20ra, de megmondom őszintén, h baromi hideg. Tehát ugye a komfort rovására ment, mert mig felfűtöttem a nappalit az vagy egy ora és egy csomo gáz. Aztán azt következő évben fűtöttem úgy h több honapig csak 18 és 20 fok közt változtattam, de nem nagyon vettem észre a számlába különbséget. most meg már fixen 20 fokon hagyom, de ezt már bizonyára a számlán is meg fogom érezni. 1 ismerősöm költözött uj épitésű házba és neki kifejezetten mondták, h ne is nyuljon a fűtéshez 1x állitsa be annyira amennyin szereti és ne állitgassa naponta, úgy lesz a legolcsobb... (szerintük) ahol én lakom az nem uj hanem egy régi ház és a szigetelése se a legjobb... igazábol tudom h a komfort rovására megy a sporolás mindenképp, csak szeetném megtalálni az aranyközéputat, meg inkább meghallgatom azt aki tapasztalt :) köszi
2014. nov. 10. 00:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!