Miért ráz meg a vízbe esett hajszárító ha a vízben vagyok és minden testrészem azonos potenciálon van, ez nem olyan eset mint a madár ami ül a villanyvezetéken?
Mivel van azonos potenciálon a tested? A káddal és a vízcsővel, ezáltal ugye a földeléssel is. Mivel ugye minden nagyobb kiterjedésű fém tárgyat be kell kötni az EPH rendszerbe. A dugalj fázis vezetője ugye még véletlen sincs egy potenciálon az említettekkel mert 230V a különbség.
Akkor szerinted miért NE rázna meg? A vezetéken üllő madár szerinted hogy alkot zárt áramkört? Elárulod nekem hány éves vagy és honnan jött ez a blődség?
Villszer.
kérdező, miért vagy ennyire arrogáns egyébként? szegény tök részletesen leírja, nem oktat ki, ő egy villanyszerelő, mit vársz, hogy fogalmazzon? engedtessék meg nekem? vagy hogy?
tök segítő választ ad, te meg tanult és okos szavakkal ironizálsz itt neki. meg se érdemled, hogy segítsen neked az ember!!!
"De én a vízben vagyok és a lábam, a kezem, a derekam, minden azonos föld potenciálon van, nem?"
Így van az földpotenciálon van (0 V feszültség).
Viszont a hajszárító meg 230 V-os feszültségen.
A kettő közötti potenciálkülönbség és a hajszárító belsejébe kerülő víz vezetőképessége miatt áram fog folyni a hajszárító és a földelés között - így rajtad keresztül is.
A madár a villanyvezetéken viszont a vezeték feszültségűjévé válik.
Mivel más testrészével nem érint más potenciálú tárgyat, így rajta nem fog áram folyni (ha kitárja a szárnyát, és hozzáér a vizes falombhoz vagy a földön álló Godzilla elkapja, akkor megrázhatja a ménkű).
A fürdővíz azonos potenciálon van, amíg be nem esik a hajszárító. De mivel nem tökéletes vezető, így magában a vízben is feszültségkülönbség keletkezik.
A fürdővízben lévő ember jobban vezeti az áramot, mint a fürdővíz. Így kerülsz az áram útjába. Így folyhat rajtad is keresztül.
De akkor, ha a kád műanyag, te meg fogod épp a zuhanyrózsát ami krómozott rézborítással csatlakozik a földelt vízcsaphoz, na akkor mondhatni csak rajtad folyik át a teljes áram.
Kicsit késve 1 picit! Felesleges magyaráznom neked akár 65 éves vagy akár nem. Amikor te tanultad a fizikát egykoron a zárt áramkör akkor is ugyan úgy nézett ki mint ma. Keres rá a neten. Nem akartam megbántani érzékeny lelki világod a "blődség" jelzővel, de nekem ugyan alap de más e világban élőnek is rémlik hogy miért is nem szárítunk hajat a fürdő kádban.
Szóval ha te ülsz a vízben a kád le van földelve(mert le van) az ugye nulla potenciálon van ahogy te is mert gondolom nem gumi ruhában fürdesz. A hajszárító vezetéke 2 eres az egyik nulla vezető(mint te is jelen esetben) a másik fázis vezető itt nálunk 230 V-os különbséggel.
Beleesik a vízbe, a víz mint vezető anyag(te is) miért ne haladna át a te testeden is az áram hisz benne vagy az áramkörben te is!
Elárulom neked ha fürcsizel 1 órácskát olyan szinten kiázik a bőröd hogy az ellenállása szinte 0 lesz. Fogok 1 sima 12V-os gk akkumulátort egyik pólus a vízbe másik a kezedbe és már megy is az elektrik boogi. Nem hiszed mi?
További szép napot neked meg az "unokádnak" is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!