Most készülünk házat venni, és ilyenkor minden kezdet nehéz. Házunkat viszont szeretném a lehető legjobban energiatakarékos gépekkel berendezni. Mire kell figyelni, melyek a legtöbb áramot zabáló gépek + pár hasznos tipp?
Házunkat a lehető legjobb spórolási lehetőséget adó háztartási géppel, és praktikákkal szeretném berendezni. Ahogy egyre többet böngészem a netet, egyre inkább megcáfolódik a tévhitem, hogy a legtöbbet a non-stop használandó gépek fogyasztják, mint például a hűtő fagyasztó.
Akkor viszont melyek lennének a legdurvább készülékek – Tv, számítógép, hajszárító stb?
Visszatérve a háztartáshoz, amit biztosan szeretnék venni, az a mosógép, mosogatógép, hűtő, mikró, vízforraló.
Első esetben nagyon érdekelne pár ember véleménye. Gondoltam kinézek valami jó kis energiatakarékos hűtőszekrényt, még ha drágább is, de majd visszanyerem a pénzem idővel. Nos ha azt vesszük, hogy a mostani technológia arra hajaz, hogy minél hamarabb romoljanak, hogy az emberek ne 10évre vegyék, ezért elég kiábrándító az eredményem. Megnéztem például egy 250 egy 500 és egy 1000 eurós hűtőszekrény fogyasztását. A legolcsóbb és legdrágább készülék fogyasztása között éves szinten csak 62 kWh különbség. Szóval egy év alatt spórolhatok nagyjából 9eurót, 10 év alatt 90et? Nem értem, akkor miért kellene többszörösen drágább gépet vennem, ha a büdös életben nem jön vissza az ára. Vagy valamit elrontok?
Mosógép-mosogatógép mondjuk már más tészta. Ott azért a vízhasználat sokat jelent. Bár mosogatógépet nézve is van olyan amelyik 10 és amelyik 17 liter vízzel dolgozik. Folyó vizes mosogatással szemben jóval kevesebb fogy, na és ott a megspórolt idő, havi szinten 12-13órát szoknak emlegetni. Persze évek kellenek a gép árának megtérülésére, de itt már spórolás mellett kényelemről, és idősporolásról is szó van.
Mosógépeknél szintén óriási a választék, itt is lehet venni olyan drágákat, melyek soha nem hozzák vissza az árukat. Mosógéppel valahogy meg a rokonságunk elég szerencsétlen. Sok a rokon, ismerős, akik már 2év után csak szenvednek a géppel. Persze pont jótállás lejárta után, így tutira hosszabbított jótállású gépre fogok hajazni – láttam már 10évet garantáló cégeket is. Szerintem kifizetődőbb nagyobbat venni, még ha valamivel több vizet is használ, nem? Beletömök egyszerre 8kg ruhát, míg a kicsikbe nagyjából a felét. Így szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy egy héten mondjuk 2szer vagy 4szer mosok :-)
Világításon is sokat lehet spórolni, itt mondjuk már jelenlegi lakhelyemen már vannak tapasztalataink ledes izzókkal.
Soraimat olvasva mit gondoltok a dolgokról? Jól látom ezeket a dolgokat? Esetleg néhány tapasztalat, hasznos tipp?
Biztosat sose lehet javasolni.
Ami fontos, hogy villám ellen jól legyen bevédve - költséges kiépíteni, de esetenként jól jöhet, még akkor is, ha van biztosítás. Marha bosszantó két hétig hűtő nélkül élni, mert csak akkor jön a kárfelbecslő, stb.
Mosógépnél fontos a karbantartás - főleg, ha olyan helyen élsz, ahol kemény a víz. Erről sokan elfelejtkeznek, és azért nem teljesen hülyeség a calgon reklám - bár vannak más módszerek is. :D Nagyot csak akkor éri meg venni, ha van 8 kiló mosni valód minden színből. Meg persze helyed kiteregetni is.
A régi tévék, monitorok elég jól zabálják az áramot, célszerű modernebbre cserélni - és persze önuralommal is sokat lehet spórolni. Nem kell háttérzörejnek a tévé, nem kell nonstop gép, stb.
Kapcsolós elosztókat, konnektorokat is használhatsz, éjjelre kapcsold le, ami nem kell.
Ami még rengeteget fogyaszt, a mikró és a vízforraló. Ha vacsizik a család, valószínűleg olcsóbb lesz gázon felmelegíteni, mint egyesével mikrózni.
A lámpák elhelyezésével is ügyeskedj, mert ha nem jó, kevés a fény, és 8 kislámpa kell mellette, az is felesleges fogyasztás.
Igazából még az áram a legkisebb kiadás sokszor, ha nincsenek régi gépek. Bojler, villanysütő-tűzhely, légkondi tudja még vinni rendesen esetleg.
Víz spórolás is önuralom kérdése zömében. :D De van, ahol a mosdóból pl a wc tartályba megy a víz, szerintem nagyon okos megoldás - bár élőben sajnos még nem láttam ilyet, nem tudom, engedélyezik-e.
Hát sajnos érdemben sok újat biztos nem mondtam, de hátha találsz közte valami jót is. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!