Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Vaillant calormatic 370-es...

Vaillant calormatic 370-es illetve 350-es termosztát használható bármilyen kazánnal?

Figyelt kérdés

Vettem egy Vaillant 370-es illetve egy Vaillant 350-es szobatermosztátot, amivel a padlófűtés illetve a radiátoros fűtésem beállításait akartam megoldani. Viszont mikor itt volt az ideje, hogy felszereltetem kiderült, hogy fel sem tudják szerelni, illetve az én gázkazánomat (Saunier Duval condens F25 turbós gázkazán) nem tudja irányítani a termosztát (sokkal "okosabb" nála) :(.

Ezt persze az üzletben nem mondták, hogy vigyázzak mert csak Vaillant kazánhoz használható :(. Most vehetek másikat ezeket meg próbálhatom eladni (pedig inkább ezeket szereltetném fel).

Valóban nem megoldható az üzembe helyezésük az én esetemben?

2014. jan. 31. 12:04
 1/3 anonim ***** válasza:

Olyan nincs, hogy egy bizonyos termosztát nem jó egy bizonyos kazánhoz!

Gondolj bele: A termosztát szerepe szerint egy beállított hőfokon bekapcsol illetve kikapcsol.

A kazán meg érzékeli ezt a be és kikapcsoló jelet.

Az elképzelhető, hogy bizonyos "elektronikus" termosztátok programozását nem tudja kezelni egy más elektronikai vezérlésű kazán, de az alapfunkciót, -a kazán be és kikapcsolását, a fűtés vezérlését- bármilyen termosztát el tudja látni!

Az már egy másik téma, hogy a kazán gyártója a

EXACONTROL E(Cikkszám:0020017839) termosztátot javasolja.

A lényeg: Minden gázkazán 2 vagy 3 vezetékes termosztátot tud fogadni. Az általad említett Vaillant termosztátok szintén beköthetők 2 vagy 3 vezetékkel. Egy normális villanyszerelő ezt simán megoldja!

Az viszont tény, hogy a padlófűtésed külön vezérlését, illetve a többi helyiség fűtését egy termosztáttal nem lehet megoldani. De erős a gyanúm, hogy a kazánod sem tudna két termosztátot kezelni!

A padlófűtés szabályzását -egyébként is- nem kazánoldalon, hanem keverőszeleppel szokták megoldani.

2014. jan. 31. 12:42
 2/3 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszi a választ!

Azért vettem két fajta (pechemre Vaillant) termosztátot, hogy az egyik a padlófűtést a másik a radiátorokat kezelje. A villanyszerelő a kazán mellett felszerelt egy "relé kapcsolót" ami nem tudom, hogy működik pontosan, de az a célja, hogy két termosztátot lehessen használni, a szobákra (radiátor) illetve nappali és a többi helyiség (padlófűtésre). Úgy is van "kiépítve" a villanyszerelés és a szobában van az egyik termosztát "kiállása" a nappaliban pedig a másik.

Ezek mellett azt mondod lehet használni a termosztátokat? Két vezeték "lóg ki" az egyes szobákban. S valami olyat magyarázott nekem a villanyszerelő, hogy ez E-buszos, meg mit tudom én milyen áramkörös, bla bla.. Nem értek hozzá.. Csak hogy nem tudja felszerelni.

Most akkor mégis fel lehet? Mit mondjak neki hogy oldja meg?

2014. jan. 31. 15:00
 3/3 A kérdező kommentje:

Akkor a topikot rövidre is zártuk. Rákérdeztem a Vaillant magyarországi képviselőjénél a problémámra. A válasz:

"Valóban a készülék és a helyiséghőmérséklet szabályozó azonos márka esetén tud együttműködni, azon belül is azonos kommunikációs rendszerre tervezettek kell, hogy legyenek.

Normál esetben a készülék egy szabályozó jelét tudja fogadni. Erre konstruálták.

Minden egyéb esethez nem adja a gyártó az áldását. "

Erről ennyit :(

2014. jan. 31. 16:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!