Mikor kell a villanybojlert cserélni?
nem tudom hány éves, elméletileg nincs semmi baja, de nyilván az miatt, hogy nem tudom hány éves vízkőtelenítettni nem fogom, mert lehet többet ártana, mint használni.
Kattogása másfél éve volt egy napig, nyikorágsa két hónapja két óráig, szóval szerintem semmi baja.
De a kérdés, hogy konkrétan majd egyszer nem melegíti fel a vízet és akkor elromlott és csere vagy van, amikor felétlen cserélni kell, mert berobban vagy ilyesmi? (mondjuk remélem még évekig elvan)
A bojlert nem kell cserélni idővel, csak ha tönkremegy a tartály. Bármely másik alkatrész cserélhető benne.
Amit érdemes figyelembe venni, az hogy az anód azért van benne, hogy megvédje a kilyukadástól. Nagyon jól végzi a munkáját, de ezért cserében fogy az anyaga. Ha teljesen elfogy, akkor nem fejti ki jótékony hatását, ami kétféleképpen mutatkozik: 1. a vízkő sokkal tömörebben képződik a fűtőszál körül, és idővel mechanikailag tönkreteszi (amíg van anód, addig laza szerkezetű vízkő képződik). 2. megkezdődik a fémrészek oxidációja. Mindig van egy kis hely ahol nincs zománc, vagy a zománcozatlan bojlernél a hegesztések mentén, de legfőképpen a peremen a vízkő alatt kezd rozsdásodni, ami általában ahhoz vezet, hogy cserélni kell a bojlert.
Mindezt összegezve érdemes időnként vízkövezni, ha nem is évente. Nálunk elég kemény a víz, én 3-4 évente ki szoktam vízkövezni a bojlereimet, és az a tapasztalatom, hogy kb. ennyi idő után fogy el az anód.
Maga a vízkövezés nem nagy munka, de általában ilyenkor mindig cserés egy-két alkatrész. De ha a teljes alját cserélem, akkor is megvan kb. 10 ezerből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!