Egy sima, átlagos klíma mennyire növeli meg a villanyszámlát?
Ez nagyon sok mindentől függ:
-szigetelés
-terület nagysága
-mennyire szélső a lakás (esetleg tetőtér)
-mennyit használod
-milyen hőfoktól kapcsolod be
-mennyi hőfokot állítasz be benti hőmérsékletnek
Az én helyzetem:
80nm-es panel, de ebből "csak" kb. 50nm-t hűtünk. A lakás kétoldalas, és természetesen a hűvösebb oldalt hűtjük, hogy kevesebb legyen a villanyszámla, szóval azt, amelyiket délelőtt süti csak a nap az ablakos falat tekintve.
Szóval:
-Terület 50nm.
-Panel épület.
-Szegetelés semmi.
-Régi fa ablakok (szóval itt se olyan jó a szigetelés, mint egy modern műanyag ablaknál)
-Tetőtér, zárószint, gondolom nem kell mondani, hogy ez mit jelent...
-Mint említettem tetőtér, de ráadásul szélső lakás(szigetelés semmi, ezt is említettem...)
-A nap egész nap süti a tetőt, délelőtt az ablakos falat süti, illetve a szélső falat egész nap(!!!).
-Egész hétvégén megy éjjel-nappal a klíma, hétköznap 10 órát dolgozok, amint hazaérek bekapcsolom...
-Amikor a belső hőmérséklet 26 fok fölé megy akkor bekapcsolom.
-Benti hőmérsékletnek 24-25 fokot állítok be.
2011-ben nem volt klímánk. 2012-ben már igen. Most 48.000Ft-ot kellett ráfizetni. Szóval havi 4000Ft-al emelkedett a villanyszámlánk. Természetesen legközelebb már nem kell ráfizetni, mivel a klímás villanyt fizetjük már...ami 4000Ft havonta.
Enyhébb időben 300-400W-al elboldogul a klíma, éjjel visszaveszi a teljesítményt 200W körüli értékre. Ennél lejjebb nem tud menni és volt már rá példa, hogy kikapcsolt, mert még a 200W is "sok", ilyen esetben on-off klímaként működik ugye.
A legdurvább időben 36-38 fok körül folyamatosan 1000W körül fogyasztott, és éjjel sem ment lejjeb 500-600W-nál. Szerencsére azért ez nem sokszor volt tavaly.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!