Energiatakarékos mosógép mitől energiatakarékos?
Nemrég vettünk egy A++-os automata mosógépet.
Nem vagyok vele tisztában,hogy mivel a leírásban nincs,tulajdonképpen mitől takarékos.
Nem értem azt sem,hogy miért nincs rajta fél mosóprogram amikor csak egy kabátot mosnék.
Valaki magyarázza már el,hogy milyen a tematikája.
Attól energiatakarékos, hogy egy régi gép magába döntött rengeteg vizet, ráadásul ezt kellett felfűtenie 40 fokra. Ráadásul úgy öblített, hogy mosás után nem centrizett, hanem csak simán újraengedte a vizet, ráadásul mindezt 5-ször.
A mai gépek sokkal kevesebb vízzel mosnak, tehát kevesebb vizet kell felfűtenie. Az 5-szöri öblítést a 3-szori öblítés váltotta fel, ezt azzal próbálják kompenzálni, hogy mosás után is centriz a gép, tehát kevesebb mosószer marad a ruhákban, és ezt higítja fel a gép, és mindez imétlődik 3 öblítés során is.(a centrizés által több mosószer távozik ugye)
Egy régi Hajdu-Energomat mosógéphez képest tényleg sokkal energiatakarékosabbak a mai gépek.
De nem szabad elfelejteni, hogy a kevesebb víz miatt ugyanazon mosási eredményhez sokkal több időre van szükség, már magához a mosáshoz is több idő kell, illetve ugye nem mindegy, hogy szivattyúzás után csak magába enged a gép újabb adag vizet, vagy manapság állandóan centriz a gép minden öblítés után.
Illetve a ruhák sokkal jobban roncsolódnak a sok centri miatt, a nyomott felületű mintákat sokkal jobban igénybeveszi egy mai mosógép. Érdemes olyan gépet választani, amin van "sokvizes" program, ugyanis ha nincs ilyen, akár pár mosás alatt tönkremehet egy nyomott mintás póló (pl. alap Samsung gépeken nincs ilyen program).
Iletve az is a hátránya ennek az energiatakarékosságnak, hogy a régi gépeket ha teletömted, akkor is tisztára mosott. A mai gépek inkább akkor mosnak igazán tisztára hacsak félig vannak töltve, mivel csak így tudja a dob igazán megdobálni a ruhákat.
Ennek az energiatakarékosságnak tehát az az ára, hogy megnőttek a mosási idők, a ruhák jobban roncsolódnak, a dobot félig, de max. 3/4 részig érdemes tölteni, ellenkező esetben nem lesz tiszta a ruha.
Amúgy meg saját vélemény, hogy nem azt mondom, hogy egy gép engedjen ki 200 liter vizet, de az, hogy pár liter vizen spórolnak, ennek nem vagyok a híve. Ilyen szinten már nem marad több pénz az ember pénztárcájában. A nővérem Samsung gépe 40 literes, a mi LG-nk 56 literes, amúgy direkt vettem ilyen gépet, ami 56 literes: nem bántam meg. Jobban mos, jobban öblít, a ruhák jobb illatúak.
Úgy látom tisztelt 2. válaszoló te szó szerint elhiszed amit a reklámok mondanak neked. Vágó Istvánnak volt volt 1 régi műsora a fele sem igaz. Vedd a fáradságot és olvasd el amit az első válaszoló belinkelt. Villanyszerelőként én "némileg" másképpen látom ezt a témát nem vagyok ennyire agymosott. ha már az energomat mosógépet "fikáztad" 1 kicsit vedd a fáradságot és dugd be a kádat ahova a használt víz folyik és nézd meg mennyi lesz! A másik hogy az új mgépek is fűtik a vizet nem csak a régiek,nézd meg a mosási időket is és talán azt is add az energia takarékosság árához hogy az új "csoda" gépek 5-6 évet üzemelnek. Jó esetben! Én meg már javítottam 20 év feletti energomatot, pár ezer forintból megint jó lett.
További szép napot.
w3dzz:
Nem tudom mi a bajod, miért lennék agymosott. Igenis a régi gépek azért sokkal többet fogyasztottak, mint a mai újak. Az, hogy egy mai gép 40,50, vagy 60 liter vizet fogyaszt az teljesen mindegy, nem fogja senki megérezni a pénztárcáján.
"vedd a fáradságot és dugd be a kádat ahova a használt víz folyik és nézd meg mennyi lesz!"
Én ezt anno szó szerint megtettem, és a saját szememmel láttam. Az a régi felültöltős Energomat gépünk volt, egy mosásnál tele lett a kád vízzel. Amikor lecseréltük egy Whirlpool elöltöltős gépre(gyári adat szerint 71 literes) kíváncsi voltam mennyivel fogyaszt kevesebbet az új gép. A kád harmadáig ért a víz a mosás befejeztével!! 3 mosás kitudott menni a kádba és körülbelül addig ért a víz, mint az Energomatnál egy mosás alatt!! Én nem vagyok energiatakarékossági mániás, de azért ez különbség, és ezt a saját szememmel láttam, erről ne akarjon senki meggyőzni, hogy ez nem igaz!!
"A másik hogy az új mgépek is fűtik a vizet nem csak a régiek..."
Ki írta, hogy nem fűtik? Ja, az Energomat gép, vagy a rokonom orosz mosógépe félig engedte a dobot vízzel, egy mai elöltöltős gépben "alap" programon nem is látszik a vízszint. Nem mindegy, hogy 10 liter vizet kell felfűtenie, vagy 30 liter vizet. Hangsúlyozom, nem "szaros" 10 lter vízről van szó, meg kis áramról, hanem itt 3-4-szeres fogyasztási különbségek vannak.
"nézd meg a mosási időket "
Bizony egy mai modern gép névleges 5 vagy 6 kg kapacitása csak a leghosszabb programoknál használható ki, amik 2 órán át mosnak, vagy még több. És akkor ugye a régi energomat 1-szer centrizett a legvégén, egy mai gép 4-szer centriz. Minden egyes centrizéshez kiegyensúlyozás kell, ami sokszor centrifugánként 3-4 percet is igénybe vesz: kapásból megnövekedett a mosási idő akár 16 perccel egy régi géphez képest!
"az új "csoda" gépek 5-6 évet üzemelnek. Jó esetben! "
Ez úgy ahogy van hülyeség. A legtöbb háztartási eszköz az emberek hülyesége miatt romlik el. Ha vigyáz az ember rájuk, akkor nem romlik el. Lehet szerencsés vagyok, de csomó műszaki eszközt veszek, és még soha semmi nem romlott el. A régi Whirlpool gépnek is csak annyi volt 10 év után a baja, hogy levágódott belül a vízcső, szóval még mosógépszerelő sem kellett volna hozzá, még egy vízszerelő is elég lett volna hozzá. De már amúgy is megérett a cserére, inkább vettem újat. Ha vigyáz az ember, akkor minden mai eszköz gond nélkül elmegy 10-15 évet. Pont, hogy inkább nagyon tartósak, és nehéz sokszor megmagyarázni a családtagoknak, hogy miért veszem meg az 5. h.mozit, a 6. LCD TV-t, miért veszek új porszívót, ha az előzőnek semmi baja. A mosógépet is csináltatni akarták, én ragaszkodtam ahhoz, hogy már 10 éves, inkább vegyünk újat, pedig csak a vízcső vágódott le belül a mosószertartály előtt.
Hangsúlyozom, nem vagyok ilyen környezettudatos mániás és hasonlók, de a mosógépen kívül mondok egy másik példát:
az irodámban lévő klíma 3.5kW-nyi hűtést 1500W-nyi felvett energiából képes csinálni, körülbelül 4 éves Gree. Az új Samsung klímám 3.5kW-nyi hűtést 1000W-nyi felvett energiából valósít meg. Nyáron éjjel-nappal megy a klíma a nagy hőségben. Ez akár folyamatos 500W-nyi különbséget jelent 35 fok felett. Nem pár wattnyi energiáról van szó, hanem folyamatos 500W-ról!!
Szóval én azt mondom, hogy két mai korszerű eszköz között nincs jelentős különbség fogyasztásban, de bizony a régi eszközök tényleg zabálják a vizet, áramot.
"ha már az energomat mosógépet "fikáztad" "
Nem fikáztam, de bizony nem volt nagy szám. Nem tudom miért hajtogatja néhány ember, hogy bezzeg a régi dolgok milyen jók voltak. A mostani LG gépem sokkal jobb, több mindent tud, centrizéskor meg sem moccan. Sokkal több mindent tudok állítani rajta.
Ez olyan, mint a sok hangszórómániás az Orion meg a Videoton hangszórókkal. Milyen jók voltak...meg ha lenne jó erősítőm, akkor így szólna meg úgy szólna... hú de jobbak voltak, mint a mai hangszórók, csak még nem tudta nekem senki sem bebizonyítani. Mindig csak az ígérgetés volt. Haverom is összevesz minden régi sz@rt, mert ezekben még volt anyag(mondja Ő): 10 kg egy erősítő, meg ez a hangfal ekkora bazinagy és ennyi xy kg és nem műanyagból van. Mi is történt? Megjelent a kedvenc mozifilmje, és hol is néztük meg? Hát nálam, és persze ezt Ő javasolta.
Lesz@rom, hogy hány kg és hasonlók: jobban szól az enyém? Jobban. Kit érdekel, hogy az övé 3-szor nagyobb és 5-ször nehezebb. Mindig csak a régi unalmas szöveg, de bizonyítani senki sem tud...
w3dzz:
Eddig azt hittem, hogy ha valakinél találkozik a hozzá nem értés a demagógiával, csak politikus lehet.
Köszönöm hogy szélesítetted a világnézetemet :D :D
" tudtommal az egyik "legveszélyesebb" háztartási eszköz"
-ezt nem tudom mire érted
"és nem is egészséges"
Panel szélső tetőtéri lakásban sem egészséges lenni nyári 30 fok felett. 35-40 fokban aludni sem lehetne. Az sem egészséges. Másik dolog, hogy anyum 58 éves nem bírja a meleget, nem akarom, hogy rosszul legyen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!