Vettünk egy 380V-os villanysütőt kerámia főzőlappal. (Ilyen 3 ágú a dugvillája) Át lehet azt úgy kötni vagy bekötni?
"A kérdező kommentje:
Igen ilyen. A villany szerelő azt mondta,hogy kell hozzá a 3 fázis. Úgyhogy leves...."
Ha tényleg olyan, mint a képe(k)en van, akkor nem kell eldobni a "levesbe"!
Eddig is egyfázisról üzemelt, azzal a hátránnyal(reteszeléssel), hogy egy időben nem lehet minden főzőlapot ill. a sütőt használni!
A dugvillát le kell "hazaira" cserélni, -ügyelve a helyes bekötésre(zöld-sárga a földelés!)- és ha elég erős a vezeték illetve az automata akkor használható egy fázison is -konektorba dugva!
A készüléken van adattábla?
Le tudod fotózni?
Döntő jelentősége van.
Az "adattáblán" valóban 380V-ot írnak. Ami a szomorú, hogy kizárólag azt. (Nem is ipari sütőnek tűnik.)
És 2 fázisról is üzemeltethető.
A dugó az 220V-os. (Jéé... Svájcban 220/380 van még mindig.)
Az is lehetséges, hogy a 220V-os villásdugóval volt bedugva egy egyedileg 380V-ra kötött dugaljba. Nem tudhatjuk. Léteznek meredek megoldások mindenütt.
Szerintem egyszerűbb eladni olyannak ahol van 3 fázis, mint beköttetni az EON-nal.
Hacsak nem hiányzik amúgy is. (Mondjuk fűrészgépnek, hegesztőnek, hőszivattyúnak, emelőgépnek...) :)
Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy a svájci 380V-os készülék mennyire komálja a 400V-ot.
Azért ha van a közelben még egy villamos szakember, jó lenne megnéznie. (hátha más tapasztalata/szakértelme van)
Jó lenne felkutatni a gyártó használati leírását.
Amúgy a sütő az olyan állatfajta amit kisebb feszültségre be lehet kötni, akkor is melegedni fog... de ilyet én biztos nem csinálnék békeidőben.
:D
Az a jó az egészben, hogy a linkelt apróhirdetés utolsó képén éppen a legfontosabb, a modell vagy típusszám nem olvasható le! Innentől kezdve nem lehet többet segíteni!
A kérdező gépén bizonyára van ilyen adattábla(ahol a pontos típus látható), de ha nem akarja megmutatni, akkor nem tudunk segíteni!
"az is lehetséges, hogy a 220V-os villásdugóval volt bedugva egy egyedileg 380V-ra kötött dugaljba."
Ez így marhaság, ahogy írod!
"Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy a svájci 380V-os készülék mennyire komálja a 400V-ot."
Annyira, mint az általad -korábban vásárolt- 220Voltos készülék(biztos, hogy van egy pár otthon) a 230Voltot!
Igen úgy van. Adattábla -> használati/bekötési leírás, útmutató. Ez lenne a mérvadó.
""az is lehetséges, hogy a 220V-os villásdugóval volt bedugva egy egyedileg 380V-ra kötött dugaljba."
Ez így marhaság, ahogy írod! "
Marhaságnak valóban irtó nagy marhaság, de megvalósítható. És már láttam sok marhaságot, elhiheted. Sok felelőtlen kókler rohangál a világban.
Vagy talán félreérthető volt. Úgy gondoltam, hogy:
Egy kellően "elvetemült" ember be tud kötni egy 220-as dugaljba a N helyére fázist. Így egy a vonali feszültség helyére a fázisfeszültség kerül. A lakásban lakók jól tudják, hogy oda csak a sütőt szabad dugni... De ez csak egy kis játék volt a képzelettel.
Nekem már nem nagyon vannak 220-as cuccaim. A legtöbb 240-250V-os. (Most néztem meg néhány holmim)
De igazad van. Egy rendes termék bizonyára nem bagózik rá ha egy icipicit "túlhajtják".
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!