Normális, hogy ennyit fogyaszt a bojler, vagy mi bénázunk el valamit?
Ne kapcsolgass semmit, csak rosszabul jársz. Nekem egy hónap alatt kb 90-100 kWh megy el a vezérelt áramból, az naponta kb 30 kWh. Csak a bojler van rajta. Igaz, szeretem magam sokáig áztatni, de sosem fogyasztom ki teljesen a 120 literes Hajdu bojlert.
Örülnék, ha megúsznám napi 10-13 kWh-ból.
Köszi:)
Gondolom a végösszeg 900-1000 KW akart lenni, nem 90-100 :) Igazából azért sokallom, mert az egész ház nappali áramfogyasztása télen kb 11 KW, nyáron meg 7-8.. Teszem hozzá úgy, hogy nálunk minden villanyról megy, kivéve a fűtést..
Izé...
Bocsánat, elővettem egy számlát.
Tévedtem egy helyiértéket, elnézést kérek.
Jó nagy ostobaságot írtam az előzőben.
Szóval nem 1000 kWh, hanem átlagosan 100 kWh / hó, a konkrét számla amit elővettem, decemberi, ott épp 136 kWh, de sokat voltam otthon, beteg is voltam, az átlagosnál többet áztattam magam forró vízben.
Akárhogy is nézem, ez 4-4.5 kWh / éjszaka. Egyedül vagyok rá. Ha ti öten ki tudjátok hozni csak kicsit több mint kétszer ennyiből, akkor az több mint jó.
Még egyszer bocs a tévedésért.
5 személyre számítva, reális a fogyasztás.
azzal, hogy nem minden este van bekapcsolva, csak rontotok a helyzeten, a fogyasztáson.
Ha nagyon lehül a benne lévő víz, sokkal több energiát használ fel (tovább fog egyfolytában működni!) mintha, rövid idejű, csak utánmelegítést végezne!
ha 1200W-os a fűtőszál (régebbi Hajdú 120 L. ez volt), 10 órát KELL folyamatosan mennie, ahhoz hogy 12 KW/h legyen a napi fogyasztás.
(de az un. különmért fogyasztás központilag szabályzott kapcsolással, nem haladja meg a napi 8 üzem órát. (ha ez nem elég, többet kérhetsz, magasabb tarifával számolva, de kaphatsz.)
De, számoljunk 8 üzemórával. (22h - 06h)
8x1.2 KW/h = 9.6 KW/h !!
egy új tipusú, pl. "A+" energiabesorolású, takarékos forróvíz tárolóval, (megnövelt, jóval vastagabb hőszigetelés mint a régieken, +1800W-os fűtőbetéttel, rövid idejű, nagyon gyors felmelegítést, ezáltal kb. 30% energia megtakarítást érhetsz el!)
Ha esetleg arra gondolsz, hogy a fogyasztásmérő hibájából ered a túlzott fogyasztás, be kell jelenteni a helyileg illetékes ármszolgáltatóhoz, és kérni egy második, hitelesítő digitális fogyastásmérő, ideiglenes beiktatását a rendszerbe.
(mivel a szabályosan bekötött, forróvíztárolót, átlag felhasználó, nem tudja a kapható dig, fogyasztásmérőkbe bekötni!)
Ha kiderül, hogy a két mérő között eltérés van, lecserélik a mérőt! (jelen szabályok szerint egyébként is 15 évente kötelező a hitelesítésük!)
Adott egy új (1.5 éves) A eng. oszt. Hajdú 120 L forróvíztároló, 3 személy, napi használattával + mosogatás stb.
A hőfokszabályozó un. eneriatakarékos állásban van.
A szolgáltató napi 8 óra kedvezményes, külön-mért, áramvételezést biztosít.
A havi számlánkon megjelenő fogyasztás,
télen: 130 - 140 KW/h
nyáron: 100 KW/h
(a különbség oka: nyáron, melegebb a víz, ezért kevesebb energia is elég a felmelegítéséhez.)
Ehhez mérten irreálisan sok, a napi 10-13KW/h (havi 300-390 KW/h) még akkor is, ha egy régebbi, rosszabb hőszigetelésű tárolóról van szó.
hasonló esetben, én biztosan kérném a szolgáltatótól, a fogyasztásmérő soron kívüli felülvizsgálatát.
#1 és #3 vagyok.
Nem irreálisan sok, teljesen reális a fogyasztás. Nehogy emiatt mérő ellenőrzést kérj, mert az neked fog pénzbe kerülni.
Az hogy kinek mennyi a fogyasztása, és milyen ideológiát gyárt mellé, hogy a tiéd miért irreálisan sok, az mellékes.
Vegyük a tényeket: Azt írtad két naponta van bekapcsolva, tehát ez a 10-13 kW két naponta adódik, nem minden napra vetítve. Így még barátságosabb ez az érték, de ha naponta lenne ennyi, akkor sem lenne sok.
Tételezzük fel a legrosszabb esetet, hogy minden nap telhesen elfogyasztod a 120 literes bojlerből a meleg vizet. Az 120 liter víz, ennyit kell a bojlernek felmelegíteni. Másik feltételezés, csak a könnyebb számolás kedvéért, hogy 10°C hőmérsékletű víz érkezik a vezetékből (mélyen van a cső, sokat jön falban, mindegy :) ). Mivel takarékoskodni szeretnél, nincs maximumra tekerve a bojler, nem 80°C, csak 50°C a beállított hőmérséklet. Tekintsünk el a tized százalékoktól, és vegyük a vizet 1 kg/l sűrűségűnek (20°C-on 0,9982 kg/l). 120 kg 4,2 kJ/kg°C fajhőjű víz hőmérsékletét kell megemelni 40°C-al. A számítás ereménye 20,16 kJ (elektromos szempontből kWh) munka szükséges ennyi víz 40°C-al történő felmelegítéséhez. Bármi ami ennél kevesebb, elfogadható.
Valószínűnek tartom, hogy kb. félig-kétharmad részt fogyasztjátok ki, és még 50°C-ra sincs feltekerve a hőfokszabályzó.
ha "félsz" a soron kívűli, mérőellenőrzés következményétől.
(Nem hívatalosan, de szakmabeliként javaslom a következőt)
Vedd fel a kapcsolatot, egy olyan villanyszerelő szakemberrel, aki vállalja, hogy IDEIGLENESEN! kiköti a forróvíztároló bekötési sorozetkapcsáról a vzetékeket, egy védőföldeléses, szabványos (16A) dugaszoló aljzatba.
A forr. tároló sorkapcsára pedig köt, 3x2,5 MKH vezetéket aminek a végén, egy szabványos, (2P+föld, 16A) dugvillát tesz.
Veszel egy digitális... (lehet az áramszolgáltatódtól is kölcsönözni) fogyasztásmérőt.
FELÍROD a szolgáltató által biztosított (külön mért fogyasztó) mérőóra állását!
Majd, a dig. fogyasztásmérőt csatlakoztatod az ideiglenesen kialakított aljzatba, majd a dig. fogy. mérő aljzatába csatlakoztatod a mérendő készüléket, esetedben a forróvíztárolót.
Egy 10 napos intervallum után, hasonlítsd össze a fogyasztást, a szolgáltató mérőjével.
Ha egyezik, vagy nagyon hasonló, nincs hiba a szolgáltató mérőjével. (a magas fogyasztás okát, a lakáson belül kell keresni)
Ha nagy az eltérés, mindenképpen jelezd a szolgáltatónak.
...ha kiderül, hogy a mérő hibás, egyetlen fillért sem kell fizetnetek a cseréért!
Egyszerűbbet mondok:
Nézd meg pontosan, hogy hány kW a bojler teljesítménye. Ha még nem volt fűtőszál cserélve, akkor az eredeti leírásában, ha volt, akkor természeretesen az új fűtőszál teljesítményét vedd alapul. A villanyórán fel van tüntetve, hogy egy kWh hány fordulat.
Mérd le hogy hány másodperc alatt fordul körbe az óra tárcsája. A pontosabb mérés kedvéért lemérhetsz 10 fordulatot is.
Szorozd meg a fűtőbetét teljesítményét (nem wattban, hanem kilowattban) az órára írt értékkel. 3600-at ossz el ezzel az értékkel, és megkapod, hogy mennyi idő alatt kell megtennie egy fordulatot.
Pl:
Az óra 150 ford/kWh
A fűtőbetét 1,8 kW
150 * 1,8 = 270
3600 / 270 = 13,3 másodperc alatt kell egyszer körbefordulnia.
Ha az elméleti és a mért érték között nincs 1 másodpercnél nagyobb eltérés (főleg ha 10 fordulatot mérsz le), akkor rendben van a mérőd.
Egy kis matematika
Ha igaz az, hogy csak minden másnap van bekapcsolva, az összes üzemidő:
Max. 15(nap) x 8(óra), összesen, havi 120 óra lehet!
1200 W/h fűtőbetéttel; 120 x 1200 = 144000 W, ami havi 144 KW/h-nak felel meg.
1800 W/h fűtőbetéttel; 120 x 1800 = 216000 W, ami havi 216 KW/h-nak felel meg.
Ha ennél nagyobb a fogyasztás, a lehetséges okok a következők:
1. nem csak minden másnap van bekapcsolva…
2. nem működik csúcsidőt kizáró időkapcsoló, magyarán, naponta 8 óránál több az üzemidő (de, ha központilag hangfrekvenciás vezérlésű a rendszer, ezt kizárhatjuk!).
3. hibás a fogyasztásmérő….
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!