Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Szerintetek egy 5. emeleti...

Sziszka7249 kérdése:

Szerintetek egy 5. emeleti panel,25-30 m2-es, déli fekvésű, nagy ablakos, világos hálószobába, milyen típusú és mekkora teljesítményű olajradiátor lenne megfelelő, amely legalább 26-27C fokra felfűti?

Figyelt kérdés

Jelenleg távhővel fűtünk (radiátor), amit tavaly szereltek be és kb. 23-24C fok volt a maximum.

A segítségeteket előre is köszönöm szépen!

2012. okt. 7. 16:14
 1/6 anonim ***** válasza:
Ekkora hőfokra(26-27C) felfűteni a szobát óriási költséggel járna, de lehet, hogy a villanyóra is leszédülne a falról.
2012. okt. 7. 16:19
 2/6 anonim ***** válasza:

Árammal fűteni elég drága dolog tartósan. Főleg olajradiátorral, vagy ventis hősugárzóval. Napi 1-2 óra még elmegy, de hosszú távon nagyon sokba fog kerülni.

1. javaslatom éjjelre: elektromos takaró. Neten nézzél utána, sok helyen lehet kapni. Amúgy jelenleg láttam a Lidl-ben is 6000Ft-ért.

2. javaslatom: gyűjtsél össze pénzt egy normális minőségű inverteres klímára. Nálam a helyzet: panel, tetőtér, szélső lakás, nincs szigetelés. Nyáron nagyon meleg, télen hideg van, 21 fok maximum. Más megoldás nem volt, légkondit vettem: nyáron meg van oldva ugye a kibírhatatlan meleg. De télen rásegítek a távhő által szolgáltatott 21 fokra, 24-25 fokot állítok be, ez nekem kellemes. Fűtésre is kiváló, és előnye a sima olajradiátorral vagy ventis hősugárzóval szembe, hogy ez a külső levegőből vonja el a hőt, tehát ezzel gazdaságosabb fűteni, mint sima hősugárzóval. Példa: 2kW-os ventis hősugárzó 2KW áramot fogyaszt és 2kW-nyi hőt ad le. Egy 4-es COP értékű klíma a felvett áram 4-szeresét adja le hőbe, tehát ezt a 2kW-nyi hőt a klíma megoldja a konnektorból felvett 500W-nyi teljesítménnyel. Ugye nem mindegy, hogy ugyanannyi hőenergiád mennyi felevett áramból van. Egy normális/közepes minőségű klímát beszereléssel 200.000Ft-ból kilehet hozni, cserébe megvan oldva a nyári meleg, és a téli hideg is. Ha sokat fűtesz vele megtérül a befektetés, sőt igényelhetsz rá H tarifát is, így fél áron kapod hozzá az áramot télen. További infó itt:

[link]

3. Csak végső megoldásként, ha gyorsan kell, akkor javaslom az olajradiátort.

2012. okt. 7. 21:41
 3/6 A kérdező kommentje:

Ez igen! :D

Köszönöm szépen a kimerítő választ!

Nagyon hasznos volt!

2012. okt. 7. 21:56
 4/6 anonim ***** válasza:

Nagyon szívesen. Úgylátom érdekel a téma.

[link]

E cikkből kiemelném a lényeget:

"Ha egy elektromos hő-légbefúvót vagy egy elektromos olajradiátort üzemeltetne, na, az tényleg sokat fogyasztana. Egy inverteres klímaberendezés és a kiváló fogyasztási mutatói nem csak hűtés -, hanem fűtés üzemben is ugyanúgy megvannak. Tehát maradt az A, illetve AA energia osztály: 1kW villamos energiából ~3,8 - 4,2 kW fűtési energiát csináltunk. Nem rossz, igaz? "

Ha nem állsz/álltok rosszul anyagilag, akkor nagyon javaslom ezt a fűtési módszert. Amit az előbb linkeltem Index fórumot, ott rátudsz keresni a klímás fűtésre. Ha tényleg belevágsz ebbe, akkor azért egy LG/Samsung készülék alá ne add, és fontos a minőségi szerelés. Nekünk Samsung van, és nagyon bevált, bár a samsungot sokan szidják-persze sokan is veszik, és amiből többet adnak el, abból több is lesz a rossz. Én azért választottam, mert a márkásak közül a legolcsóbb volt, de nekem bevált. 200 ezer Ftból megvolt szereléssel, 1 hónapja hűtöttem vele a melegbe, most pedig fújja a kellemes meleget, mivel nincs jelenleg semmi távhő ugye és mégis 25 fok van általa a lakásban. Ugye a panel átka: vagy megdöglesz benne vagy fázol.

Sok sikert ha belevágsz :))

2012. okt. 7. 22:21
 5/6 anonim válasza:
Jól hangzik! Viszont érdekelne, hogy tudok e vele szellőztetni is anélkül, hogy nyáron a hideg télen a meleg kimenne?
2012. okt. 12. 02:15
 6/6 anonim ***** válasza:

Nem, a klíma nem a kinti levegőt hűti-fűti, hanem a bentit keringeti. Gondolj bele: az ember gatyája rámenne télen, ha a kinti -10 fokos levegőt kéne felfűtenie állandóan +25 fokra, illetve nyáron a +38 fokos levegőt lehűtenie 24-25 fokra. Ez baromi sok pénzbe kerülne.

Szóval a benti levegőt beszívja felül, és alul pedig kifújja a hideget-meleget. Így egy idő után csak annyi áramot vesz fel az inverter technológia által, hogy szinten maradjon a hőmérséklet. Ha nem extrém szélsőséges kint a hőmérséklet, akkor a hőmérséklet beállása után 180-250W körül.

A szellőztetést-levegőcserét egyénileg kell megoldani. Télen én huzatot csinálok, ablakok teljesen nyitva 10 percre, így teljesen kicserélődik a levegő, ez a leggazdaságosabb szellőztetési mód. Sokkal jobb, mintha órákon keresztül nyitva van az ablak résnyire, de gondolom erről hallottál már. Nyáron pedig a kánikulába, amikor kevésbé mozog a levegő, akkor korán reggel szoktam szellőztetni 30-40 percen keresztül, amikor még viszonylag hűvösebb a levegő, és nem a bejövő 40 fokos levegőt kell újra visszahűteni.

2012. okt. 12. 16:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!