Mi a különbség a földelés és a nullázás között?
Védőföldelés: Villamos hálózatoknál, berendezéseknél, a zárlati áram földbe való levezetésére alkalmas, villamos kontaktus.
Nullázás: olyan megoldás, amelynél a tápláló rendszernek közvetlenül földelt üzemi vezetője van, és ezt, illetve a róla fémes csatlakoztatással leágazott vezetőt kötik az érintésvédelemmel ellátott villamos szerkezetek testére védővezetőként. A védelem alapvető feltétele a nullázóvezető folytonossága. Emiatt a megszakításuk ne legyen lehetséges. A kivitelezésnél szükséges a fokozott gondosság. A nullázás a kisfeszültségű berendezések leggyakoribb érintésvédelmi módja, de csak akkor alkalmazható, ha a hálózatnak közvetlenül földelt csillagpontja van és az áramszolgáltató erre engedélyt adott.
Bocsánat, nem írta le jól az első. 2009-ben már volt ez a kérdés, és a válasz is, ahhoz írtam:
A védőföldelés több fogalmat takar, egyrészt magát a földelést, ami az emberi életet védi, másrészt egy érintésvédelmi módot. Mivel alatta a nullázás van, ami egy érintésvédelmi mód, azért feltételezhető, hogy a védőföldelés, mint érintésvédelmi mód definícióját keressük. Az a következő:
Védőföldelés: olyan megoldás, amelynél a tápláló rendszernek közvetlenül földelt pontja van, és az érintésvédelemmel ellátott villamos szerkezetek testére (védővezetőként) a tápláló rendszerrel fémesen össze NEM kötött földelést kötnek.
Mivel #4 a nullázás definícióját az MSZ 172/1:1986-ból vette, hát bátorkodtam én is abból a szabványból venni a védőföldelés definícióját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!