Egyedülálló vagyok, melyik jobb a kotyogós kávéfőző vagy az automata kávé/teafőző?
Az autómata (mely darál is) igen kényelmes megoldás és többnyire jó kávét készít. Kotyogóssal ellentétben meg van az az előny, hogy gyors és minden pohár külön állítható: hosszúság, erősség, krémesség.
Viszont jóval drágább, helyet foglal és havonta egyszer érdemes tisztítani, kemény víz esetén vízkőteleníteni. Ez utóbbira autómata programot tartalmaznak, tehát nem körülményes.
Interneten szakboltoktól lehet használtan is venni, több nagyvárosban, garanciával. Kb 30ezertől indulnak és kérésre postázzák is. Kéz alól használtat bolton kívül csak akkor vegyél, ha ismered az előéletét mert ott garancia nincs.
Amit még hozzá fűznék:
A kotyogós jóval kisebb nyomáson főz (talán 3-6 bár), míg egy autómata 15bar nyomáson. Ennek az aromák kioldásánál van nagy szerepe. Ugyan az első hozzászóló azt írta, hogy kávét főz mindkettő, de neki biztosan az is mindegy, hogy a palacsintát vízzel vagy teljel készítik.
Mindenképpen azt kell eldöntened, hogy mennyi pénzed van és hogy a kávé aromája mennyire fontos neked. Ha csak reggel iszol, hogy "meglökjön", akkor a kotyogós is bőven elég. Ha már többre vágysz, akkor full autómata, de az igazi kávérajongók mindent kézzel csinálnak és külön darálót + karos kávégépet használnak. Na ez az ami már engem sem érdekel.
Még kompromisszum lehet a párnás vagy kapszulás gép, mert kicsi helyet foglal, igénytelen szervizelést tekintve és ha megfelelő gépet választasz, akkor a kínálat is nagy hozzá. Ellenben igen drága a havi kávéadag. Általánosságban elmondható, hogy kb 70-130Ft egy kapszula, melyből egy kávé főzhető le.
Kotyogós főzővel az a baj, hogy rengeteg gagyi elöntötte a piacot, amiket ár alapján nem is lehet kiszűrni. Az ilyenekkel vagy eleve nem lehet iható kávét főzni, vagy néhány használat után kezd el egyre rosszabbat csinálni.
A következő lépcső egy olcsóbb elektromos, mondjuk hazai márkából régan a Szarvasi volt jó áron (5-6K), ami mostanában felkúszott 12K körülire vagy vannak olcsóbbak 5-8K között. Persze egy igazi barista gépet nem tud egyik sem helyettesíteni, de kezdésnek nem rossz. Ha pedig a fent ajánlott kávét frissen daráló és azt megfőző készülék tetszik, de drágállod, akkor nézz körül használtak közül vagy olyan boltban ahol kb. feléért adnak csomagolás sérült vagy szépséghibás darabokat. Én az összes csak saját töltettel működő és/vagy csöpögtetős főzőt hanyagolnám inkább.
"Emberét válogatja, de attól is függ, hogy Nő, Férfi, de az is közrejátszik, hogy hány éves? - No m"
Azért az iskolázottság se semmi. Szal mindent egybevetve, döntsd el, milyen kávéfőzőt használsz. Én 1,5 éve vettem egy De Longhit. Soha sem főzött jó kávét. Valamelyik nap aztán nem főzött tovább. Kiégett a fűtőszála. Elővettem a kotyogóst. No, az volt a finom kávé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!