Vegyünk klímát vagy ne?
Én paranoiás vagyok, hallottam a legionellózisról, ilyen-olyan klíma által terjesztett betegségekről és egyéb rémhírekről. Nem szívesen vennék klímát, de a párom nem bírja a meleget. Reggelre én is egy Balatonnyi izzadtságban úszok, de inkább az, mint a tüdőgyulladás vagy valami más. Még sosem volt klímánk, kocsiban csak hosszú útra kapcsoljuk be, ami ritkán fordul elő.
Most, hogy hetekig afrikai hőség van nálunk, megint előjött a klíma dilemma. Akinek évek óta van klímája, annak milyen tapasztalatai vannak? Falra szerelhető verziót gondoltunk, nem ilyen mobilklímát vagy nem tudom minek nevezik ezeket... :) Előre is megköszönöm a kommenteket.
Én azt mondom, hogy ne vegyél klímát, hisz úgy sem te fogod felszerelni, hanem hívj egy klímaszerelőt. Kijön, elmondod, hogy hová szeretnéd, Ő elmondja, hogy miként megvalósítható, kb. mennyibe fog fájni, s kiszámolja neked, hogy mekkora teljesítményű gép kell az adott helyiségbe s el is hozza azt. Elsorolja, hogy ilyen-olyan amolyan funkcióval rendelkező, márkájú cucc van, esetleg a tapasztalatait is. Eleve kedvezményt is kapnak ők, így valszeg olcsóbban is megúszod, mintha te vennéd meg, de ha ragaszkodsz egy adott bolt adott márkájú termékéhez, akár azt is elhozza neked, ha van benne jóindulat. Mobilklímát el kell felejteni, szart ér. Klímánál meg annyit kell tudnod, hogy addig lesz jó idő a helyiségben, amíg megy. Persze valamennyire tartja a hőt a ház, szoba stb. de nem ilyen melegben, mint ami most van. Most valóban az van, hogy lekapcsolod s kb. 5-10 perc s felveszi a kinti hőmérsékletet. Ez némileg elnyújtható külső szigeteléssel stb, de lényegesen nem.
A többiek mind jól mondják! Nincs baci, ha minden évben, szezon előtt tisztíttatod, az ára változó, de kb. 6-8ezer körül van. Ekkor kimossák a szűrőket, ha elkoszolódnak a kültériben a bordák, akkor azokat is kitisztítják, a benne lévő gázt (vagy mit? Nem vagyok ám klímás) bemérik. S egy speciális alkoholos spray-vel fertőtlenítik a beltéri egységet. Tehát, ha minden évben tisztíttatod, akkor a megbetegedéstől nem kell tartanod, max. attól, hogy megfázol ha nem figyelsz oda, szal tényleg nem szabad 17 fokon járatni ilyen melegben. Nálam 23 fokon van most.
Szempontok lehetnek még, hogy legyen rajta economy funkció, ekkor jóval kevesebbet fogyaszt, ill. hogy ne ki-be kapcsolgasson ha elérte a megfelelő fokot, hanem akkor vegyen vissza a teljesítményből s kvázi szinten tartsa a hőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!