Indukciós főzőlap: Mennyire vagytok megelégedve vele?
Kedves kérdező!
Elmondom neked a lényeget, hogy értsd! Az indukciós főzőlap nem úgy főzi meg az ételt, hogy egy lábasban ráteszed a sparheltre, és amelyik része érintkezik a vasplatnival, az főlni kezd. A többi meg később. Meg kevésbé. Ennél az újmódinál az étel belekerül az indukciós térbe, és ezáltal, egyszerre főni kezd az egész. Ehhez mindössze olyan VASLÁBAS kell, ami vezeti az indukciót. Ez egyrészt rá van írva az edény aljára, másrészt egy kis mágnessel meg lehet nézni, ha gondot okoz az olvasás. Ha fogja a mágnes ( pl. a férjed mágneses csavarhúzója, mágneses játék stb), akkor a lábas alkalmas. Ráadásul az erre alkalmas lábasok alja vastagabb, jól tartja a hőt, amit az indukció állít elő az ételben ( anélkül, hogy maga a főzőlap megmelegedne!), ezért ( is) kevesebbet fogyaszt. A figyelmes és gondos háziasszony így nem is ég meg tőle. Másrészt nekem még a rezsómon is lehet állítani a hőfokot, meg az időt Nyilvánvalóan más kell a mákos tésztához, és más a bableveshez. Te egy nagyon jó ajándékot kaptál a szüleidtől, tanuld meg használni. Másként rád illik a mondás: malacnak zsebórát?
Az indukciós főzőlap az örvényáram miatti melegedéssel főz. Tehát nem az ételt melegíti, hanem kimondottan a mágnesezhető edény alját. Az edény lehet rozsdamentes is, mert a rozsdamentes anygok is különbözőek, van amelyik ötvözetet fogja a mágnes, van amelyiket nem. Például a nikkel nem vas, de fogja a mágnes. Az olcsóbb főzőlapoknál nem eléggé finom a szabályzás. Nekem is ilyen olcsó van, amin 70 fok felett 100 fokot lehet beállítani, azon meg nagyon forr a víz, nyilván nem nagyon pontos a 100 fok. Én úgy oldottam meg a "finomszabályozást", hogy az edény alá olyan csempét teszek, ami nem reped el a melegtől. Ezáltal, ha felemelem, csökken az indukciós térerő, csökken az energia és kevésbé melegszik.
Tettem már alá vékony deszkát is, de az a lábos melegétől meggyulladhat, főleg ha sütünk benne. Az indukciós főzőlapban közvetlenül az üveglap alatt egy lapos tekercs van, a tekercs által létrehozott nagyfrekvenciás mágneses tér melegíti a mágnesezhető edényt.
Egyébként olyan anyag felel meg alátétnek, ami melegedés hatására nem pattan el.
Alumíniumot nem próbáltam, de megpróbálom. A vas alátét szerintem nagyon lecsökkenti a hatásfokot, mivel az alátét fog melegedni, mert rövidre zárja a mágneses erővonalakt és a lábas csak a vas által kibocsátott hőtől melegszik. Egy nem mágnesezhető anyagnál pedig a lábas melegszik, az alátét a lábastól veszi át a hőt.
Hőálló üveg alátét is megfelelne, csak azt nem könnyű szerezni, ami megfelelő méretű.
Vagy teflon alátét is, - a teflon 300 fokig hőálló, annyi még sütésnél sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!