Van valakinek tapasztalata napelemmel kapcsolatban?
A férjemmel gondolkodtunk napelem felszereltetésén, de én hiába olvasok utána, akkor sem tiszta hogy milyen is lenne az egész.
Milyen elvárások vannak a szolgáltatónak.
Gondolok ezalatt arra, hogy ha tetőre szeretnénk rakatni akkor fontos e az, hogy új építésű ház legyen, vagy esetleg nem jelent e problémát ha már egy régi ház és régi a tető.
Mivel ahhoz csatlakoztatják gondolom egy konzollal....
Vagy a legfontosabb, hogy MENNYIBE KERÜL EGY ILYEN???
Kérem ha valakinek van tapasztalata, vagy tud ezekről valamit az írjon róla valami "ÉRTHETŐT"..
Köszönöm.
Zsuzsi
Először is nem napelem.
Mit szeretnétek vele csinálni? Melegvizet? Akkor napkollektor.
Ha áramot akkor Fotovoltatikus cella.
Gondolom ti a melegvizeset szeretnétek, mert az áramos családi házra még nem éri meg.
Előszöris lehet régi tetőre rakni, ha elbírja a fedélszék (a fa ácsszerkezet) Előbb utóbb úgyis kihívtok valakit ő majd megmondja.
Napkollektorból kétféle létezik: síkkollektor és vákumcsöves.
A síkkollektor az egy üveglap alatta rézcső alatta fekete lap, és vákum van benne.
A vákumcsöves sok cső egymás mellett, ezekben alacsony forráspontú anyag, a tetejükön hőcserélő ahol átadják a meleget a víznek. Ez a jobb, mert nem drágább mint a másik, nem függ annyira a nap állásától, és könyebben javítható. Emberenként ~1m2 kollektor kell, olyan 500ezerből ki is jön. Persze ez igényfüggő. Lehet villanybojlerhez is csatlakoztatni, ekkor a kollekror előmelegített vize megy be a bojlerba, és az csak akkor kapcsol be ha szükséges.
Hello!
Azt tudd, hogy ezeknek van egy igen nagy hátulütője. Ha poros lesz, vagy maszatos (esőtől/bármi egyéb), akkor jelentős mértékben lecsökken a hatásfoka és a tsztítása macerás+sztem nem is lehet olyan gyakran takarítani mint kéne...
Szia!
Köszönöm a választ!
De sok helyen olvastam, hogy az egész lakás áramellátását tudja biztosítani, vagyis majdnem 100%-ban.
Akkor az a kb 500 ezres összeg csak a meleg víz ellátásra menne.
A meleg víz nekünk bojlerből jön és ez éjszakai áramon van, ami havi szinten 3-4 ezer forint naponta.
Csak a fürdéshez meg kézmosáshoz megy el meleg víz.
Régebben amikor kézzel mosogattam több volt, de most mosogatógép van így oda sem kell a meleg víz.
Akkor olyan nem is létezik, hogy az egész lakást biztosítsa árammal a napenergia?
Vagy akkor az már mérhetetlen nagyságú összeg lenne?
ami havi szinten 3-4 ezer forint naponta.
Ezt a mondatot kijavítom!!!!
3-4 ezer forint havonta !!!!
Első válaszoló vagyok, áramellátásra még elég kiforratlan, ipari a technológia, és nagyon kis hatásfokkal működik, és csak akkor ha süt a nap. Valószínű az egész tető beborítása sem lenne elég hogy a házat tartósan ellássa.
Ilyen téren a szélerőmű sokkal gazdaságosabb, 5-7 év alatt megtérül, de az meg nem családi ház léptékű.
Előzőnek válaszolva tisztítás nem gond, mivel az üveg 5%os lejtés felett öntisztuló, azaz az eső lemossa a rajta levő port, tehát nem kell takarítani.
Ha mégis valahogy spórolni akartok, akkor ajánlatos rendesen lehőszigetelni a házat, ezzel a gázszámlát jóval lehet mérsékelni.
Mellesleg a villamos áram a legdrágább és legnehezebben előállítható energia.
Szia!
Nagyon köszönöm a felvilágosítást!
Most egy kicsit elszomorodtam :-((
Üdv. Zsuzsi
"Előzőnek válaszolva tisztítás nem gond, mivel az üveg 5%os lejtés felett öntisztuló, azaz az eső lemossa a rajta levő port, tehát nem kell takarítani. "
Pont ezért nem kell soha az ablakokat sem kívülről lepucolni. Vagy hogy is van ez?:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!