Bojler bekötése éjszakai áramra, hogyan?
Először is ha jelenleg csak sima nappali áramod van igényelni kell vezérelt(ezt hívták régen éjszakai) áramot.
Ehhez ki kell építeni egy olyan szabványos mérőhelyet ahol lesz egy nappali mérő és egy vezérelt mérő.A vezérelt mérőből jövő áramot külön áramkörön kell eljuttatni a bojlerig.A bojlernél egy dobozban pedig fel kell szerelni egy relét ami alap esetben a vezérelt áramot adja a bojlerre ám ha megszűnik az áram akkor átkapcsol a nappalira.
A vezérelt áram igénylése ingyenes de a mérőhely és az új áramkör kiépítése kb. 80-100 000 FT lesz.( A havi pár száz Ft spórolást figyelembe véve kérdőjeles hogy megéri e átalakítani a meglévő rendszert.)
"A bojlernél egy dobozban pedig fel kell szerelni egy relét ami alap esetben a vezérelt áramot adja a bojlerre ám ha megszűnik az áram akkor átkapcsol a nappalira."
->> de hogyan kell? és milyen relét? köszi a választ
A régi éjszakai rendszer már nem használható mert változott a szabvány arra hiába kérsz igénylést.
Mint már első válaszomban írtam igényelni kell vezérelt fogyasztást és kiépíteni az ahhoz való szabványos mérőhelyet.
Az automata átkapcsoló relén ne gondolkozz milyet és hogyan kell felszerelni mert azt csak szakembernek ajánlott szerelni aki viszont tudja mit és hogyan kell.
Ha ilyen vegyes rendszert használsz akkor szinte semmit nem spórolsz mert amit megtakarít a vezérelt megeszi a nappali-a csak vezérelt árammal pedig nem lesz állandó melegvized.(amúgy émász dolgozó vagyok ezért vannak pontos információim)
norberto79 válasza:
A szolgáltató szereli fel nálad. Miböl gondolod hogy kevés lesz a biztositott fűtési idő?
->>
a szolgáltató szerel fel két mágneskapcsolót meg egy relét nálam? kétlem, hogy ilyet megcsinálna az elmű a két szép szememért cserébe inkább vagy 50.000rel rövidítenék meg a kasszát...
tapasztalatból mondom hogy kevés lesz a fűtési idő 'éjszakain' mert az csak pár óra szerintem (4-6?) és ha egy 4 tagú család elmegy zuhanyozni kiürül hamar a 120 literes bojler (és pont akkor nem kapok vezérelt áramot) szóval mindenképpen kell a 'nappali' rásegítés
a másik válaszolónak:
az 'éjszakai' rendszer még mindig aktív tegnap teszteltem egy izzóval (néha fölkapcsol néha le) és 2,5ös réz vezeték van benne (furcsa hogy 30 éve már ilyet használtak a megszokott alumínium helyett..) és az óránál a biztosíték is + maga az óra újszerűnek tűnik
a mágneskapcsoló/relé felszereléssel ismerőst bíznék meg csak nem szeretném ha nagyon mélyen belenyúlna a zsebembe ezért magam szeretném megvenni a szükséges alkatrészeket.
a pár száz/ezer forint is sokat jelent ott, ahol baba várható a családba
köszönöm a válaszokat további szép napot :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!