Villamossághoz értőtől kérdeznék! Tegnap diázás után, mikor kihúztam a vetítőt a konnektorból, kislányom úgy láttam hozzáért a végéhez. Ha igen, káros lehet neki?
Az elsőtől kérdezném.
Meséld már el légyszives ezt az új elektromos törvényt hogy áram nincs benne csak feszültség, mármint a kondenzátorban.Az áram majd akkor alakulna ki amikor a gyerek átzárná az ujjával a dugvilla két végét.Viszont ez az elmélet két okból is hibás először a diavetítő tápegységében 1db leválasztó trafó van és kész,másodsorban ha lenne is kondi benne az zavarszűrésre alkalmaznák a tekercsel párhuzamossan és akkor ugye amint kihúzzák a dugaljból ugye rögtön kisül.
A dugvilla szerintem a rossz érintkezés végett melegedhetett 1 kicsit és maximum megsütötte a pici ujját.
Köszönöm a válaszokat! Örülök, hogy nem lett baja a kislányomnak! A fizika sosem volt az erősségem:-)
Szép napot!
Attól függ milyen diavetítő. A tekercsesben valóban csak egy trafó van, de a abban amiben diafilmkockák vannak, műanyag keretben, azokban már szokott lenni automatika vezérlés, ha komolyabb a gép. A kérdező nem írta, milyen diatípusú vetítőről van szó. Ha értesz hozzá valamit, akkor neked is tudnod kell, hogy ha van pl. készenléti állapot a készülékben, akkor nem mindig választja le kapcsoló a betáp kábelt a belső tápról kikapcsoláskor, és akkor bizony a tápban levő kondenzátorok feszültségtartalma ott virit a villásdugó érintkezőin, ami megrázhat, ha valaki hozzáér.
Ja, és nem hiszem, hogy 500-1000 Wattos izzó lenne a diavetítőben, hogy a teljesítményfelvétel miatt melegedne a vilásdugó. Ahogy olvasom, a kérdező csak feltételesen kérdezi, hogy árthat-e, ha megfogja a végét a gyermeke, és nem konkrétan írja le, hogy megrázta, vagy megégette volna.
Köszi a válaszokat!
Elsőtől kérdezném, hogy az nem gond, hogy ha fém tárgyhoz értetem a végét mikor kihúzom? Tényleg? A műanyagos részét fogjam és értessem pl. a mosógéphez? A fémházhoz? Vagy a mikró oldalához? Előbb kihúztam a mákdarálót,a mikró fölé volt bedugva, és hozzáért a villás vége a mikróhoz, ahogy húztam ki. Kellett volna szikráznia?
A csupasz fémhez érintsed, ne a festékeshez, mert a festék szigetel, és nem gond, ha fémtárgyhoz érinted. Még szikrázhat is, de kétszer-háromszor érintsd hozzá, vagy ameddig látod-hallod a szikrát. Utánna már jó lesz. Csak arra vigyázz, hogy ahoz a fémtárgyhoz ne érj hozzá, amikor szikráztatsz (kisütöd) mert megcsíphet.
Az önmagában nem veszélyes, hogy megcsíp, mert nincs benne veszélyes Amper, de meg lehet tőle ijedni, és ez a kellemetlen. A kisütéssel ezt el tudod háritani.
Köszi a gyors választ!
Jó ezekkel a dolgokkal tisztában lenni. Párom szerint túlaggódom a dolgokat, de két kicsi gyerek mellett mindenre kell figyelnem, ezekre a dolgokra meg különösen!
Még egy kicsi kérdés:-)
Amit irsz, hogy a fémhez ne érjek ha kisütöm. És ha hozzáérünk? Az csak annyira csíp mint ha a végéhez érnék közvetlenül kihúzás után a villás résznek? Jól gondolom?
Nagyobb gyerek már kezd önállósodni, ezeket neki is el kell mondanom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!