Mitől "csilingel" a neoncső amikor felkapcsolom?
Amikor felkapcsolunk egy neon lámpát, furcsa csilingelő hangot ad ki. Úgy mint amikor megpöcköljük például.
Mitől van ez?
Azt hiszem a "csilingel" kifejezés nem pont a legtalálóbb, de jobbat tényleg nem tudok. De semmiképpen sem csörgés :)
Ezt a hangot amúgy mindegyik neon képes kiadni, és mivel már szedtem szét bimetál gyújtókapcsolót, szerintem az nem képes erre.
Valami olyasmi lehet inkább, hogy a felkapcsoláskor hirtelen felhevülő gáz a csőben valamilyen lökéshullámot gerjeszt és az adja azt a neon-hangot. Vagy még az is eszembe jutott, hogy a csőben folyó áram hatására keletkező mágneses tér talán. De most csak találgatok.
Találtam egy felvételt:
A két mély morgó hang után lehet hallani két apró csilingelést is. Na azt szeretném tudni, hogy az mitől van.
"grimm gyujtó"
LOL
Glim
Angol szleng kifejezés pislákoló fényű fényforrásra, mint lámpás, gyertya, stb. Ezzel utal a gáztöltetű fényforrás jellegzetes vibráló fényére.
A bimetálos gyújtóban ilyen elven működő "lámpa" hője melegíti az ikerfém kapcsolóelemet, ami a fénycső begyújtása után már nem kap elegendő áramot, a cső kisöntöli, így amikor a fénycső már világít, nem kapcsolgat többé a bimetálos glim lámpát tartalmazó gyújtó patron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!