Belehet kötni egy 220 v-os villanymotort két külön kapcsolóval úgy, hogy az egyikkel balra, a másikkal jobbra forogjon?
Egy kapcsolóval nem tudom elképzelni,nincs annyi lába.
Két db 3 fázisú kapcsolónak már van annyi,hogy a tekercsvégek külömböző zárását,valamint a kondi,és a 220 helyének változtatását tudja,de megéri-e,és biza neki kell ülni a kapcsolási rajznak.
De miért nem gondolkodsz szénkefés motoron,ott az irányváltás megoldható---pl.fúrógép.
Én volnék az 1. válaszoló.
Elméletben az irányváltás bármely motortípus esetén megoldható, amennyiben a megfeleő tekercsvégek, kapcsok hozzáférhetőek. A pontos mód attól függ milyen motorról van szó. Ez lehet a kapocsfeszültség polaritásának megváltoztatása, gerjesztőáram irányának megváltoztatása, segédfázis megváltoztatása, fázissorrend megváltoztatása. (A kérdésből nem derül ki egyértelműen hogy 3 fázisú váltakozóáramú, 1 fázisú váltakozóáramú vagy egyenáramú motrról van-e szó, bár a feszültségszintből gyanítható) A gyakorlati megvalósitáshoz olyan kapcsolókra van szükség, amelyek 3 záróérintkezővel rendelkeznek.
PL:
Az egyik érintkezővel kapcsoljuk a motorra a feszültséget, míg a másik két érintkezővel tudjuk a gerjesztőtekercsre a feszültséget kapcsolni(a két kapcsoló más-más polaritással).
Ez a megoldás külsőgerjesztésű egyenáramú motor esetén működik.
(a nagyobb teljesítményű motorok indításánál fellépő problematikákra, most nem térnék ki.)
Ha nem feltétlenül szükséges a két különálló kapcsoló, akkor célszerű az előző válaszoknál említett irányváltó kapcsoló alkalmazása, vagy pedig meg kell oldani a két kapcsoló keresztreteszelését, hogy együttes működtetésük ne okozzon rövidzárlatot.
Bocs a hossz miatt.
A tolókapumat akarom megcsinálni úgy, hogy nyomógombos
kézi kapcsolással tudjam nyitni-zárni(naponta akár 15-20x
is kellene). Nem tudok 50-60ezer Ft-ot kiadni egy gyári
mocira. Hajtómű van. Használt mocit lehet venni kb. 8-10
ezer Ft-ért de, hogy milyen tipusú jó ehhez azt nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!