Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » A háztartási gépek fordulatszá...

A háztartási gépek fordulatszám-szabályozását mivel oldják meg?

Figyelt kérdés

Konkrétan kettő gépünkét ismerem:

Energomat: integrált tizenhatpólusú revertáló- és kétpólusú centrifugamotor.

ETA7400 porszívó: univerzális motor váltóáramú szaggatóval (a forgatógomb az elektronika kondenzátorát állítja).

A többit nem ismerem belülről:

Szovjet kézifúrógép: ebben is kommutátoros motor van (a hűtőrács mögött szikrázik), az elsütőbillentyű húzásával szabályozható a teljesítmény, de nincs a váltóáramú szaggató felharmonikusainak jellegzetes zümmögése, mint a porszívónál részterhelésen (vagy csak elnyomja a fogaskerék- és csapágyzaj).

Hajszárító: Egy régi KGST-gyártmányt 1x szétszedtem, abban egy kicsi árnyékolt pólusú motor volt, fordulatszám-állítás nélkül. Az újabbakban mind volt/van 2/3 ventilátorfokozat, ezeket milyen motorral szokták szerelni? (És arra is ügyelnek, hogy a fűtőszál teljesítménye is arányos legyen a légszállítással, adott fűtésfokozat mellett.)

Home/Somogyi-kategóriás noname állóventilátor: 3 fokozat, szerintem direkt hajtás, szénkefe tuti nincs (elég halk). ?

Páraelszívó: szintén 3 fokozat, szerintem ebben sincs szénkefe. Bármilyen teljesítményelektronikai hajtást (ha az van) hogyan oldanak meg a félvezetők megsülése nélkül? (Többször szétszedtem, kipucoltam, de a hajtásszabályozást nem ismerem.)

Zanussi hűtőszekrény: az újabbik már nem ki/be kapcsolgat, hanem fordulatszámot szabályoz. Jól tudom-e, hogy az 50 Hz váltófeszültségből az elektronika egyenfeszültséget állít elő, majd ebből mindig az igényelt frekvenciájú váltófeszültséget, és ez hajtja az aszinkronmotort?

És +1 kérdés: régen a magnókban milyen motor hajtotta a szalagot? 1x szétszedtem egy walkmant, akkor még nem sokat értettem az elektronikához, hogy megértsem. Egy kis hengeres motor volt benne. Semmi szénkefe. Ez lehetett vmi aszinkrongép, melyhez inverter szolgáltatta a váltófeszültséget? Ja és sztem csak 2 vezetéke volt, de kívülről nem úgy nézett ki, mint ami még tartalmazná a kondenzátort is, vagy a pólusárnyékoló gyűrűt. Vagy már 40+ éve is BLDC motor volt?

febr. 17. 20:16
 1/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:
85%

Energomat: aszinkron motor, segédfáziskondival, az állórész tekercselése kétféle póluspárszámmal készült, ami kétféle fordulatszámot tesz lehetővé: normál vagy centrifuga.

Porszívók: triac fázishasító szabályzó.

Kézifúrógépek: triac.

Hajszárító: kefés DC-motor egyenirányítóval, ami a fűtőszálról leosztott AC-t kapja.

Állóventilátor: aszinkron motor, "lassító", áramcsökkentő tekercseléssel ellátva, amitől erősen nő a szlip.

Szlip fogalma:

[link]

[link]

[link]

Walkman: apró, kefés DC-motor, amit a panelra épített elektronika stabilizál, azaz nem a motorba épített áramkör, mind a nagyobb magnók esetében.

Orsós magnók és régi lemezjátszók: aszinkron motor.

febr. 17. 21:16
 2/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:
85%

Inverteres (vagy annak mondott) hűtőszekrény, légkondi: BLDC motor.

Mivel az inverter konkrétan az egyenirányító fordítottja, azaz DC --> AC átalakító, ezért inkább "annak mondott".

Itt ugyebár AC megy be, utána DC lesz, arról megy a BLDC.

febr. 17. 21:22
 3/8 anonim ***** válasza:
79%
Az EVIG barkácsfúrógéphez lehetett vásárolni egy kapcsolót, amelyben egy dióda volt csak, amit egy kis pöcök kapcsolóval lehetett áthidalni. "Felező" :)
febr. 17. 21:25
 4/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:
87%

Felező dióda használatos egyes hajszárítókban is, még a fűtőszál előtt, illetve a betápnál, ahogy szimpatikusabb.

A DC-motor részére külön van egy Graetz-híd.

febr. 17. 21:37
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!!

Végre értem, hogyan működik együtt hajszárítókban a motor és a fűtőszál.

A kazettás magnókban valóban szénkefés motor volt általánosan? Amit én láttam, az egy kb 2xø2cm henger volt, ebben fért el a két szénkefe és a kommutátor is?

Korábban hallottam olyat, a lemezjátszókban (vagy konkrét típusban) szinkronmotor van. Ez lehet, csak tévedés? Azóta érdekelt, hogyan szinkronizál

febr. 17. 23:38
 6/8 A kérdező kommentje:

(sajnos magától elment előző komment)

És azt is írják (lehet szintén tévesen), hogy a Hajdu mosógép prk. motorja is szinkronmotor. (Illetve ezen az alapon a mechanikus időzítésű mikróké is az?)

Már csak a páraelszívó maradt nyitott kérdés (lehet az is szlipet növelve lassítódik?), de úgyis jó lesz szétkapni a miénket zsíroldás céljából, most jobban szemügyre veszem, amit látni lehet belőle.

febr. 17. 23:52
 7/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Hiába apró, de attól még kefés motor, permanens mágnes állórésszel, vagyis a szokásos.

Amikor az öreg BRG kazettás magnók megjelentek, már abban is kefés motor volt, csak ott egy kis szabályzópanel tartozott hozzá.

Voltak szinkronmotoros, szíjhajtásos Tesla lemezjátszók is, segédfázis-kondenzátorral is, de az alsó kategóriában általános volt az aszinkron, dörzskerekes hajtással.

Programkapcsoló, időzítő szinkronmotorral.

tegnapelőtt 08:59
 8/8 anonim ***** válasza:

"Programkapcsoló, időzítő szinkronmotorral."

Olyan gyenge volt a... minden, hogy napi negyed óra késés is volt a 70-es, 80-as évtizedben. Bár ez nyilván nem okozott fejfájást egy 2 órás pulykasütésnél.

tegnapelőtt 09:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!