Ariston Velis Pro 80 és 100 közül kéne választanom. Egyedül élek. Tudom, hogy így a kisebb is elég lenne, de nem csak zuhanyozáshoz használnám, hanem szeretek fürdeni is. És persze az is lehet, hogy nem élek mindig egyedül majd. Szóval lehet, hogy mégis a 100-ast venném, de nem tudom, mennyivel kell majd többet fizetnem a döntésem miatt.
A 80-as is tud sokat fogyasztani ha feltekered maximumig, meg a 100-as is tud keveset fogyasztani ha nem tekered fel a maximumig.
jan. 22. 20:19
2/8 A kérdező kommentje:
Igazából a különbség érdekelne, ha mondjuk mindkettő ugyanoda van tekerve.
jan. 22. 20:28
3/8 Szervizmérnök úr válasza:
Ez egy jó kérdés a mesterséges intelligencia faggatására. Most ne foglalkozzunk azzal, hogy nekem is van egy fizikai elképzelésem, mellékes. Bár az is igaz, hogy a gép engem igazol.
Ahogy látom, egyik bojler 65 literes, másik 80 (logikus --> hülye típusszámozás?). Mindkettő 1500 W-os.
Tehát a kérdés (mert kérdezni is tudni kell):
---------------
65 literes elektromos bojlerem, amely a vízhasználati igényeim kiszolgálja, amennyiben lecserélem 80 literesre, de a vízhasználati szokásaim nem változnak, ez jár valamilyen többlet energiafelhasználással, a korábbihoz képest? Mindkét bojler fűtőteljesítménye 1500 W.
Megtudtam. Fura a válasz, nem tudom, hihető-e. Még ha nem is használok több vizet, mégis csak nagyobb mennyiséget kell melegen tartani.
jan. 22. 21:15
5/8 Szervizmérnök úr válasza:
Ez a hőszigetelés minőségének kérdése lenne (vagyis a hőveszteség), amit nehéz pontosan megmondani, de az elmélet szerint egyforma a két esetben. Nem zárhatjuk ki, hogy a gyakorlatban is teljesíti ezt a feltételt.
Lehet, ez már egy jó trollkodási lehetőség lesz, hogy mire hajlik valaki.
jan. 22. 21:26
6/8 anonim válasza:
Eleinte sokkal többet fog fogyasztani, amikor nulláról kell felmelegítenie a vizet, mivel többet kell neki. Onnantól viszont nagyjából ugyanannyit (feltéve hogy ugyanoda van tekerve és ugyanannyi a hőveszteség), mivel attól hogy nagyobb a tartály, ugyanannyi vizet fogsz elhasználni. Ez egészen addig igaz, amíg csak annyit használsz el amennyi a kisebb kapacitása. Amint azt meghaladod, megint többet fog fogyasztani a nagy, mert több hideg víz lesz benne. Tehát a kicsi egy limitként is felfogható, hogy ne áztasd magad a zuhany alatt, mert sokba fog kerülni, míg a nagyobb tovább engedi, így költségekbe verve.
jan. 23. 11:00
7/8 anonim válasza:
Eleinte... :D egyszer az életben, mikor be lett üzemelve. Utána mindig csak annyi hideget kap, amennyi meleget kivettél, akár fél literes a tároló, akár akkora, mint a Balaton. Viszont amikor meleg víz van benne, akkor annyival több a hőveszteség, amennyi a két tároló felületének aránya. Az meg eléggé elenyésző, mert ugye a felület az a 100/80 köbgyöke a négyzeten, az 16 % növekedés. Ennyi lesz a "károd" hosszú távon, a hőveszteség 16 %-al növekszik.
jan. 23. 18:58
8/8 anonim válasza:
Pont ugyanannyi energia kell egységnyi víz egységnyi felmelegitesehez.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!