A túlfeszültségvédő miért nem működik?
Vettem egy ilyen túlfeszültségvédő dugaljt: [link]
Bedugtam a konnektorba és a mosógépet dugtam bele és kb. 30 perc után "Surge protection" led-je nem világit a mosógép működése alatt.
Hát figyelj ennyiből azt tudnám mondani hogy talán mert nincs túlfeszültség... De mivel okkal gyanakodsz és többet nem tudunk mondani talán nem jó az aljazt...
De ha konkrétabbat akarsz mint pár talán érdemesebb több infót részletezni vagy villanyszerelőt kihívni és megkérdezni
A leírás aszerint:
"Védelem kijelzés - ha a készülék csatlakoztatva van, a zöld védelem kijelzés kigyullad jelezve, hogy a túlfeszültségvédő képes védeni a berendezéseket az ártalmas áramingadozásoktól. Ha a kijelző nem gyullad ki, ha a készülék csatlakoztatva van, a készülék megrongálódott és többé nem képes védeni a berendezéseket.
Vissza kell juttatni az Schneider Electric IT (SEIT) műszaki támogatás által megadott utasítások szerint."
Szerintem ez a LED akkor sem világít ha olyan aljzatban használod amelyikbe nincs bekötve (vagy szakadt) a védőföldelés. Ebben az esetben nem a túlfesz védő a hibás.
De ha ez a helyzet az is elég nagy baj, mert mosógépet védővezető nélkül használni eléggé orosz rulett.
Szóval ezt én ellenőriztetném a helyedben.
Szokványos varisztoros túlfeszvédő, amibe építenek egyszerű LED-es áramkört is, ami indikálja, hogy a varisztor életképes még, illetve a védővezető hiányára is reagál általában.
A varisztor úgy véd egyébként, hogy a túlfeszültségtől általában tönkremegy, ami mondjuk az elnyelt energia függvénye is. Keveset még elnyelhet, nagyobb csapástól szenesre kiég, szét is robbanhat.
Ezért építenek be ilyen LED-et, hogy az ember ne használjon hatástalan eszközt lehetőleg.
Hőkioldós túláramvédő ezekben nincs, nagyobb hosszabbítókon inkább, amit felismersz a kioldógombról, ami a túláramtól kiugrik. Kihűlve visszanyomható, azaz többször / sokszor használható, ez a része.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!