Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Miért késik mindig a sütőn az...

Miért késik mindig a sütőn az óra?

Figyelt kérdés
A mikrón is. Beállítom és egy pár hét múlva elkezd kevesebbet mutatni, de a mikró is és a sütő is ugyanannyival! 6-7 percet késnek.

2023. dec. 19. 23:02
1 2
 11/12 Szirty ***** válasza:
100%

Soha nem jártak igazán pontosan.

Igen, régen sokkal kevésbé volt pontos a hálózati 50Hz.

De ma sem kvarcpontos.

A rendszerirányító be sem avatkozik amíg a frekvencia +/-0.001 Hz-nél jobban el nem tér az 50Hz-től.

Ez nem azt jelenti hogy annál nagyobb eltérés sosem lehet, hanem azt jelenti hogy amikor ennél nagyobb az eltérés akkor kezdenek vele foglalkozni hogy kompenzálják. Ez pedig időbe telik.

Én itt most (Magyarorzágon) 49.97Hz-et mértem.

Példaképpen ha 50Hz helyett 49.99 Hz a frekvencia, akkor óránként 0,72 másodpercet késik az óra.

Ez 2-3 hét alatt 5-6 perces késére teljesen reális.

Még úgy is, hogy a frekvencia változik (terhelés függő) de többször kevesebb mint több 50Hz-nél.

2023. dec. 20. 14:49
 12/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:
47%

11. Csakhogy manapság a kis késést is kompenzálják későb gyorsítással valószínűleg, ez egyrészt tapasztalat, meg valahol mintha olvastam is volna.

Lényeg persze a gyakorlat, nekem van még üzemben ilyen órás rádió két helyen is. Nem igényel állítgatást (áramszünettől eltekintve) normálisan használható.

2023. dec. 20. 15:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!