Mi lehet az oka?

Figyelt kérdés
Van egy Bosch verocup 300 darálós kávéfőző. A főzőegységen a pár centis szilikon cső szét pukkant. Cseréltem, de az is ugyanígy járt. Dugulásra gondoltam még. Előre is köszönöm a válaszokat
2023. nov. 4. 15:01
1 2
 1/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Ha jól látom a fotókon, az egy bemeneti, nyomástűrő cső, nem egyszerű szilikongumi.

Megfelelő bilincsekkel rögzítve (Oetiker).

Megint van egy érzésem, hogy kihagytok dolgokat a helyzetleírásból.

2023. nov. 4. 15:37
 2/12 Szirty ***** válasza:
Lehet hogy dugulás.
2023. nov. 4. 17:21
 3/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Dugulás gyakori laikus tipp, csak talán senki nem látott még dugulást, ilyen rendszerű gépeknél.

Arról nem beszélve, hogy dugulás esetén a vibrációs vízpumpa egyszerűen lefullad. Ráadasul a pumpa után van még egy biztonsági szelep, ami a túlnyomást elengedné a csepptálcába.

Úgyhogy nincs ilyen, a védőszövettel ellátott csöveknek a lehetséges nyomást ki kell bírni.

Amikor a víznyomás áthatol a zaccpogácsán, utána szokott lenni még egy nyomásfokozó fojtószelep is.

Ezt elhagyva a kávé már csak "lazán folyik" lefelé, nincs nyomásnak kitéve, illetve eldugulni sem szokott az a rész.

2023. nov. 4. 17:45
 4/12 Szirty ***** válasza:

Nálunk a cégnél levízkövesedett és eldugult.

A szivattyú nem fulladt le, a nyomócsövet lelőtte és xarrá áztatta az elektronikát, mert valamilyen hirtelen jött mérnöki alapvetés folytán az elektronika pontosan azon a helyen volt ahova ilyenkor a víz folyik.

Az elektronika meg lett javítva, a cső visszakerült a helyére, a dugulás ki lett tisztítva.

A rendszeres vízkőmentesítés ellenére bizonyos idő múlva ismét eldugult. A dugulás miatt most nem lelőtte, hanem kilyukadt a cső, és ismét eláztatta az elektronikát!

Én, mint laikus ezzel találkoztam...

2023. nov. 4. 18:03
 5/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:
4. Milyen típusú gépről is beszélünk?
2023. nov. 4. 18:09
 6/12 Szirty ***** válasza:
Kapszulás. Sajnos nem emlékszek a típusára de ha el nem felejtem megnézem...
2023. nov. 5. 07:30
 7/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:

A címben is szereplő típusnál, illetve a kategóriában szokásos 48 W-os vízpumpa nem tud egy védőszövetes, Oetiker bilincs rögzítésű csőnek ártani (fém csőcsonkot feltételezve lehetőleg, műanyagnál lehet néha szivárgás).

Ez képtelenség is, ráadásul van olyan konstrukció (Krups) ami eleve úgy működik, hogy a vízpumpa ereje mozgat egy hidraulikus prést.

Ennek végállásában, amikor az őrleményt összetömöríti (vagy üres öblítésnél is), a 48 W-os pumpa lefullad, ez a dolga.

Amikor a pumpa már lefulladt, a víz megáll, ezt detektálja a processzor az áramlásmérőn keresztül és csak ekkor kapcsolja le a feszültséget a vízpumpáról.

Ha ezek a csövek, kötések ezt nem bírnák napi szinten, akkor minden egyes főzés vagy öblítés kárt okozhatna.

Ahogy a neten látom, kisebb kapszulás képek is vannak 48 W vagy kisebb vízpumpával, viszont vannak nagyobb gépek 55, 60, 70 W-os vízpumpával is. Ehhez párosítva egy gyengébb konstrukciót, akármi lehet. De én nem ilyenekről beszéltem.

2023. nov. 5. 08:36
 8/12 Szirty ***** válasza:

Egy cső akkor durran szét ha a benne uralkodó nyomás meghaladja a cső tűrőképességét.

Ha a szivattyúja lefulladt volna egy dugulás miatt, akkor nem durrant volna el. De a kérdező leírása szerint eldurrant.

2023. nov. 5. 14:11
 9/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:
Kezdődik... "szirtiautizmus".
2023. nov. 5. 14:41
 10/12 Szirty ***** válasza:
Melyik megállapításom téves?
2023. nov. 5. 15:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!