Kávéfőzőt szeretnék venni, ami nem egy vagyon viszont finom forró, espressót, hosszú kávét vagy tejes kávét főz?
1. Kapszulás kávéfőző: gyors, egyszerű, nem igényel semmi extra tudást, sokféle kapszula elérhető
2. Egy normális automata kávéfőző: minőségi kávét kell hozzá venni, egész jó eredményt ad, olyan sok tudást nem igényel
3. Egy jó presszóképes kávéfőző, egy jó örlő és megtanulod őket használni: talán ez az opció tud lenni a legdrágább de a legjobb végeredményt is ez fogja adni. A minőségi kávé itt még fontosabb.
Szerintem egy automata kávégépet szimplán "kávéfőzőnek" nevezni butaság.
Nagyon parasztos elnevezés még a "darálós kávéfőző" is.
Kávéfőző a kotyogós, Bialetti Brikka, stb.
Automata kávégép angolban például:
Bean to cup coffee machine
Automatic coffee machine
Breville Prima Latte. Nekem ilyen van. Finom erős meleg espresso, tökéletes tejhab.
Ez sem olcsó, de jó.
A presszógépek pedig egy vagyonba kerülnek sajnos, 150 ezer körül kezdődnek. Ami ennél olcsóbb, az nem képes konzisztens hőmérsékletet, nyomást biztosítani és nem lesz jó az eszpresszód.
A kotyogósban van a legnagyobb nyomás, de messze elmarad a presszógépétől.
Vannak még lehetőségként a kézi, karos gépek, amelyek vízpumával biztosítják a nyomást, majd egy bojleren keresztül tolja a fejbe a forró vizet. Árban kedvezőbb, mint egy automata, de az ember nem is hinné, hogy naponta több kávé lefőzése mennyire unalmassá és monotonná tud válni ezekkel.
- Először ajánlatos csak forró vizet átnyomni a szűrőkaron, hogy átmelegedjen.
- Utána leveszed, őrleménnyel megtöltöd.
- Felrakod, vízpumpát elindítod, kávét lefőzöd.
- Leveszed, zaccot üríted, szűrőt lemosod.
- Gép alján a lefolyó szűrőt egy szivaccsal megtörölgetni (kihagyható, csak idővel mocskos lesz ez a rész).
- Visszateszed a kart, forró vizet átnyomatsz rajta (kihagyható, csak idővel gusztustalan lerakódás képződik a szűrő és kar belső részeiben, ami szétszereléssel tisztítható esetleg).
Ez így talán nem nagyon érzékelhető, de hosszabb távon eléggé fárasztó, unalmas. Ezért is álltam át automatára, noha bizonyos karbantartást az is igényel, de legalább kárpótol, hogy egyébként gombnyomásra adja a kávét.
Nem kell forrón inni, de az ideális extrakciós hőmérséklet valahol 92-96 °C, szinte azt lehet mondani, hogy minél forróbb, de még a forráspont alatt.
Mire kifolyik a pohárba, hűl valamennyit, de az még mindig égető általában az ember nyelvének, olyankor nincs mit tenni, várni kell.
Szentségtörésnek tűnhet, amikor nagyon sietünk valahová és egy kis hideg vízzel felöntjük, de egy jó kávé, jó vízzel (reverz ozmózis vagy hasonló szűrt víz), még azt is kibírja néha.
Vagy legyen egy kis hideg tej, ami talán kulturáltabb megoldás ilyen esetre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!